Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreće zabrana rada nedjeljom. Građani uglavnom podržavaju, trgovci slažu rasporede


Jučer je bila zadnja nedjelja u godini da su se vrata trgovina, pekara, šoping centara normalno otvorila.

"Nije se ni nekad radilo nedjeljom pa smo svi živjeli, pripremili se subotom, preživjeli nedjelju", rekao je Luka iz Zaprešića i na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV, Petre Buljan što onda radi ovdje odgovorio je: "Znate što, isto što i drugi, da popunim vrijeme između doručka i ručka."

Od sljedeće subote na snagu stupa drugi režim. Radnih će biti samo 16 nedjelja u godini. Svatko će za sebe odlučiti kojih.

"Na razini udruge trgovine i logistike nemamo nikakav konsenzus koje će biti radne, a koje ne, postoji veliki nerazmjer interesa između prehrambene i neprehrambene trgovine. Konkretno, da li za Badnjak radit ili ne? Jer naravno trgovine u prehrambenom segmentu ostvaruju taj dan puno veći promet nego trgovine u neprehrambenom", poručio je Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

Cilj je veća ravnoteža privatnog i poslovnog života. Neki centri već su objavili kada će biti otvoreni. Na pitanje hoće li im ta odluka predstavljati problem, građani su uglavnom sličnog mišljenja.

"Nama osobno neće nešto previše, gledamo preko tjedna da obavimo što se može", rekla je Sunčica. "Treba svim radnicima da se malo odmore nedjeljom, da budu sa svojom obitelji kod kuće", dodala je Sonja. "Mislim da ćemo preživjeti što nedjeljom neće biti trgovina", zaključila je Mirta.

No pitanje je kako će to preživjeti radna mjesta.

"Naši kupci pogotovo iz centralne Hrvatske, iz Istre, Zagreba, pohrlit će prema Italiji kao bliskoj destinaciji, to će postati alternativa hrvatskim kupcima i još poraznije - to će postati mjesto u kojem će naša domaća potrošnja završavati", istaknuo je Čupić.

Sve to - ako Ustavni sud ne sruši zabranu rada. Ne bi bilo prvi put.

Iz trgovačkog centra u Rijeci uživo se javila reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

"Svi trgovci, gdje god se nalazili, imaju istu zadaću. Odrediti kojih 16 nedjelja u godini će raditi. Ove je godine to će biti nešto lakše s obzirom da zakon stupa na snagu od 1. srpnja, no iduće godine 16 radnih nedjelja treba rasporediti na cijelu godinu. Isto vrijedi i za pekare", poručila je Jusić Mezga.

"Postoje iznimke, a to su svi oni koji se nalaze unutar ili su sastavni dio cjeline kolodvora, zračnih i trajektnih luka, brodova, zrakoplova i trajekata, benzinskih postaja, bolnica, hotela, kulturnih i vjerskih ustanova, muzeja, centara za posjetitelje, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode", dodala je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook