Prethodni članak

Kristian Novak: 'Posvećujem nagradu malim, čestitim, tihim ljudima koji često ostaju sami u svojim revolucijama'


U Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku večeras je svečano dodijeljena najprestižnija književna nagrada u ovom dijelu Hrvatske – nagrada 'Ksaver Šandor Gjalski'. Ovogodišnji laureat, po drugi put, je poznati književnik Kristian Novak, kojemu je ovo priznanje pripalo za roman 'Slučaj vlastite pogibelji'. Uz Novaka, na dodjeli su se okupili uglednici kulturne scene, predstavnici lokalne vlasti i Ministarstva kulture i medija, a publika i organizatori nisu skrivali ponos što ovako visoko priznanje ponovo odlazi u ruke autora čiji rad snažno odjekuje hrvatskom književnom scenom. 

Odluku o dodijeli nagrade donijelo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivana Žužul, Ivica Matičević te predsjednik povjerenstva Antun Pavešković koji je istaknuo osobitu kvalitetu Novakovog romana, kazavši: 

- Od prvih stranica bilo je jasno da ovaj roman odiše nečim posebnim, tretira temu na jedinstven način, a najvažnije je da je majstorski napisan. Prema njegovim riječima, Novak je poznat kao izrazito kritički glas u hrvatskoj književnosti, a novi roman svrstava ga u rang izvanrednih pisaca, koji usprkos skromnim uvjetima male književnosti, uspijeva u svojoj umjetničkoj misiji.

- Kristian Novak otprije je poznat kao književno uvjerljiv i snažan kritički glas i u ovom se djelu bavi kroničnim poremećajima hrvatskog društva. Ovaj naslov dokazuje da je on iznadprosječan pisac jedne male književnosti opterećene inflatornom prosječnosti. Uspio je svoje i naše dvojbe situirati žanrovski, ne kompromitirajući umjetničku zahtjevnost svog pisma. Sam po sebi krimić je zahtjevna forma, a Novak je poštovao njegova pravila igre te ih nadrastao. Kao vrsni profesionalac, Novak je svjestan zanatskih sredstava koje su mu na raspolaganju. On zna kako vlastitim likovima ući pod kožu, također posjeduje vrlinu svakog uspješnog romanopisca, a to je dopustiti romanu da bude makar mrvu pametniji od svog autora. Ishod je onaj sjajan osjećaj prirodnosti kao da se tekst ispisuje sam. Književnost nas prije svega mora zabaviti da bi nas mogla podučiti – obrazložio je Pavešković.

Kristian Novak, kojemu je ovo druga nagrada Gjalski, zahvalio je žiriju i prisutnima, ne skrivajući svoje zadovoljstvo: - Ova nagrada rođena je iste godine kad i ja. Ja starim nešto brže, no siguran sam da će ona živjeti duže od mene, što je najvažnije. Mama mi je jednom rekla da tako ružno pišem da se mogu nadati jedino fizičkom radu. Eto, sad vidiš - našalio se Novak, podsjećajući sve na važnost ozbiljnog pristupa književnom stvaralaštvu. 

- Ako sam nešto naučio u posljednjih deset godina, to je da autor ne smije sebe shvaćati previše ozbiljno, ali mora ozbiljno shvaćati svoje pisanje. Paradoksalno, s druge strane, mora potpuno ozbiljno shvaćati svoje pisanje. Ako se to ne dogodi, onda sve pada u vodu. Ova nagrada mi omogućuje da ovu knjigu i nagradu posvetim svim ''malim'' čestitim, tihim ljudima koji često ostaju sami u svojim revolucijama – poručio je Novak.

Kruno Lokotar, urednik knjige, prisjetio se trenutka kad je prvi put primio rukopis, ističući kvalitetu Novakova romana. - Već sada mi se čini da je ova knjiga ‘longseller’ - rekao je Lokotar te dodao kako su prethodni romani 'Črna mati zemla' i 'Ciganin, ali najljepši' među najposuđivanijim djelima. Dopredsjednica Društva hrvatskih književnika, Željka Lovrenčić, također je pozdravila Novakov uspjeh, dodajući da nagrada svake godine podiže standarde domaće književnosti.

 

Gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek, pozdravio je prisutne i istaknuo simboliku svečanog trenutka. - Svaki tjedan posvećen Gjalskom obično bude sunčan i jesenski. Danas je sunce granulo, posebno za našeg Kristiana Novaka, ali i za sve koji njegove knjige čitaju. Idemo delati - izjavio je Hanžek, aludirajući na kontinuirani rad na jačanju književnosti i kulture.

Okupljenima se obratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, čestitajući Novaku i izražavajući nadu da će ga ponovno vidjeti kao laureata za sedam godina. 

- Posebno je značajno da su vaša tri romana 'Črna mati zemla', 'Ciganin, ali najljepši' i 'Slučaj vlastite pogibelji' zaživjela na kazališnim daskama, što samo govori koliko ste doprijeli do publike - rekao je Kolar.

Mihaela Majcen Marinić, izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, pridružila se čestitkama te naglasila važnost nagrade 'Gjalski' u njegovanju kvalitetne hrvatske književnosti. - Nagradu 'Gjalski' primaju doista ugledna imena, a pozivam sve da pročitaju ne samo nagrađeni roman, nego i sve knjige koje su bile u konkurenciji - kazala je Marinić.

Kristian Novak svojom je književnom tehnikom i inovativnim pristupom osvojio povjerenje kritike i publike, a kako je večeras poručeno u Zaboku, djela ovog autora snažno pridonose vitalnosti suvremene hrvatske književnosti.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook