Prethodni članak
Sljedeći članak

Kritičan dan za vožnju srijeda, utorak najsigurniji

Policijski službenici su u ožujku obavili očevid kod 68 prometnih nesreća što je u odnosu na isti mjesec prošle godine s


Policijski službenici su u ožujku obavili očevid kod 68 prometnih nesreća što je u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjenje za 5,6 posto. U jednoj nesreći s poginulom osobom jedna osoba je smrtno stradala, u 23 nesreće s ozlijeđenim osobama 8 osoba je teže, a 27 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 44 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za jednu osobu, nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 17,9 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta isti.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba veći je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba više je za 100,0 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 35,7 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 36 osoba što je u odnosu na ožujak 2009. godine smanjenje za 21,7 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 30 do 50 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradalo 11 sudionika od kojih je 1 osoba teško, a 10 osoba je lakše ozlijeđeno. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama također ih je životne dobi od 30 do 50 godina (52 sudionika).

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 23 nesreće ili 33,8 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste s - 23 slučaja.

Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća je srijeda s 18 obavljenih očevida, a najsigurniji je utorak s pet obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između od 16 do 17 sati s 9 obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje je od 2 do 3 sata sa niti jednim obavljenim očevidom.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 138 sudionika od kojih je 15 sudionika ili 10,9 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 72 prometne nesreće sudjelovalo 177 sudionika od kojih su 22 ili 12,4 posto bilo pod utjecajem alkohola. U ožujku ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 39 osoba ili 22,0 posto i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 1,5 posto.

Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u ožujku evidentirali 1307 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 472 prekršaja što iznosi 36,1 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja.

Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (67) prekršaja i upravljanja neregistriranim vozilom (52) prekršaja. Utvrđeno je i 19 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 15 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, te 9 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta.

Podijeli s prijateljima

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook