Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kronične rane sve veći su javnozdravstveni problem o kojem se treba puno educirati'


Udruga medicinskih sestara zdravstvene njege u kući, uz domaćine, Ustanovu za njegu u kući 'Mirela' održala je jučer u Stubičkim Toplicama stručni skup na temu 'Debridman kronične rane oblogama'. Na skupu su o kroničnim ranama i njihovom zbrinjavanju, kroz primjere, govorili dr. med. Igor Momčilović, dr. med. Martina Špoljar Petrušić, medicinski tehničar Ivan Blažićević i medicinska sestra Suzana Ivoš te Ljubica Kušić, voditeljica tima koji se bavi isključivo kroničnom ranom iz tvrtke Hartman.

-Ovo je sedmi ovakav skup u suradnji s udrugom medicinskih sestara zdravstvene njege u kući te s tvrtkom Hartman. Okupilo se osamdesetak sudionika i izuzetno je važno da se educiramo na temu kroničnih rana, da imamo dobre edukatore i dobru suradnju – istaknula je vlasnica ustanove za njegu u kući 'Mirela' Anamarija Kovačević.

Da je kronična rana danas veliki javnozdravstveni problem u cijelom svijetu, istaknula je Ljubica Kušić iz tvrtke Hartman, koja ima proizvode na listi HZZO – a, a koji se koriste za zbrinjavanje kroničnih rana. – Trudimo se prenijeti sudionicima ovakvih skupova ono što je najbitnije kod takvih proizvoda, stoga u suradnji s Udrugom za zdravstvenu njegu u kući odrađujemo edukacije kako bi svi imali što više znanja o toj problematici – rekla je.

Predsjednica Udruge medicinskih sestara zdravstvene njege u kući Renata Možanić pojasnila je što sve spada u zdravstvenu njegu u kući. – Ona spada u primarnu zdravstvenu zaštitu, a provode je medicinske sestre i tehničari s odobrenjem za samostalan rad. Takvu njegu može dobiti svaka teško pokretna ili nepokretna osoba, osobe nakon operativnih zahvata gdje je potrebna toaleta i prevoj rane, osobe s kroničnim bolestima koje su u fazi pogoršanja i osobe koje su u terminalnoj fazi bolesti. Nalog za provođenje daje liječnik obiteljske medicine, koji definira vrstu terapijskog postupka i intenzitet, a odnosi se na prevoj rana, mjerenje vitalnih funkcija, postavljanje nazogastične sonde i slično – rekla je Možanić.

Istaknula je i kako Udruga ove godine obilježava 20 godina djelovanja, a cilj joj je štititi i promicati prava i interese svojih članova, u svrhu unapređenja djelatnosti i kvalitete zdravstvene zaštite, jednim dijelom kroz razne publikacije, ali i ovakve skupove i edukacije po cijeloj Hrvatskoj.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook