Prethodni članak
Sljedeći članak

Kulminacija Hudoletnjakovih nepoštivanja radničkih prava

Na čelu prodaje i marketinga, u sindikalnim krugovima omiljenog hotela Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, više nema D


Na čelu prodaje i marketinga, u sindikalnim krugovima omiljenog hotela Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, više nema Dragutina Brezaka. Bez prethodne najave Brezak je nedavno dobio otkaz ugovora o radu s ponudom novog ugovora kojim se raspoređuje na poslove– konobara !?

Kako kaže županijski povjerenik SSSH Leo Jakušić, ponovno se pokazalo kako javnosti dobro poznat Ivan Hudoletnjak, predsjednik NO-a HTP Matija Gubec , ima neograničen smisao za nepoštivanje hrvatskih zakona i grubo kršenje radničkih prava te vrijeđanje radničkih predstavnika.

Jubilarna nagrada

Tko zna, možda je to svemoćni Hudoletnjak na originalan način Brezaku čestitao 30. obljetnicu rada, koju će navršiti 13. srpnja. Svoj radni vijek Brezak je u istome hotelu počeo kao konobar, potom je bio šef sale, a petnaestak je godina radio kao voditelj prodaje i marketinga. Odjednom, bez da je posrijedi nekakav osobni sukob i bez najave, dobio je obrazloženje o premještaju na drugo radno mjesto zbog «nedovoljne angažiranosti i nemara u obavljanju posla». Ili je to po onoj «kako bješe na početku, tako i na kraju…». Trenutačno koristi godišnji odmor iz prošle godine, u kojoj je iskoristio samo pet dana.

Odbija javno komentirati potez poslodavca, jer njegov je samo jedan u nizu od sličnih slučajeva, a ne zna se tko će biti sljedeći. Sindikati, koji su godinama bili dobri korisnici hotela, s uvažavanjem situacije zaposlenih o kojima se govori biranim riječima, sve se više okreću poslovnoj suradnji s obližnjim Termama Jezerčica.

Radničko vijeće negativno se očitovalo, a kako je Brezak dugogodišnji član Sindikata turizma i usluga Hrvatske, možda će tražiti zaštitu svojih prava i interesa. Još su svježa sjećanja s posljednjih pregovora u toj tvrtki koje su vodili sindikalni predstavnici s direktoricom hotela Mirjanom Sajko, kada ih je naprasno prekinuo Hudoletnjak, oduzimajući direktorici pravo i mandat za pregovore sa Sindikatom, prozivajući predstavnike sindikata uz najgrublja vrijeđanja.

Beskraj samovolje

Ponukan slabijim poslovnim rezultatima i popunjenošću hotela, krivnju je svalio na svoje radnike, premda je sam Hudoletnjak najviše kriv. Kako izvješćuje Leo Jakušić, »Hudoletnjak, predsjednik Nadzornoga odbora, donosi i potpisuje odluku kojom naređuje službi računovodstva da se radnicima prilikom obračuna plaće moraju platiti samo sati koje su radnici stvarno proveli na radu. Neće biti plaćani sati kada se koristi preraspodjela radnoga vremena (iako o tome postoji sporazum radničkoga vijeća i Uprave), bolovanje ili godišnji odmor. Ako bude prekovremenih sati, tom se odlukom utvrđuje da će oni biti plaćeni u 2007. godini. Službi računovodstva naloženo je da se svim radnicima na poslovima prodaje obračuna minimalna plaća. I na kraju, gotovo nevjerojatno, nalaže se pravnoj službi da sve akte i pravilnike u tvrtki uskladi s tim nezakonitim odlukama! Ako je i od Hudoletnjaka, previše je»!

Zaštita sudskim putem

Kako su bilo kakvi pregovori s Hudoletnjakom uzaludni i svode se samo na vrijeđanje radnika i njihovih predstavnika, ovih dana STUH i Ured SSSH Krapinsko-zagorske županije s pravnom službom marljivo rade na pripremi zaštite interesa i prava radnika sudskim putem i to u tri smjera. -STUH će putem odvjetnika, a u smislu članka 212. ZOR-a, sudskim putem zahtijevati zaštitu prava iz kolektivnog ugovora. Istodobno, radničko će vijeće, koristeći pravo iz članka 158. ZOR-a, osporavati donesene odluke poslodavca iz proceduralnih razloga i to na teret poslodavca, dok će pravna služba Ureda SSSH zastupati radnike, članove sindikata, koji će sudskim putem zatražiti zaštitu svojih materijalnih prava. Ponovno će Općinski sud u Donjoj Stubici imati pune ruke posla, vjerojatno ne i posljednji put, poznavajući «lik i djelo» Ivana Hudoletnjaka –kaže Leo Jakušić.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook