Prethodni članak
Sljedeći članak

LEDENA LEKCIJA: Hrvatska će osjetiti nalet Polarnog vrtloga


Bliži se kraj listopada, a u Hrvatskoj su temperature i dalje nadprosječno visoke za ovo doba godine. Ovaj vikend bit će prevladavajuće sunčan i iznadprosječno topao, uz mjestimičnu maglu. Razdoblje stabilnog i razmjerno toplog jesenskog vremena potrajat će do kraja listopada. Temperatura će biti bez veće promjene.

Koliko je zapravo toplo za ovo doba godine pokazuje ono što se događa na Jadranu. Kako piše Neverin, i dalje ima dosta kupača na moru. Istramet piše da ćemo s toplom anticiklonom ući i u studeni.

Iako će blagdan Svih svetih biti suh i topao, već 2. studenog mogući su pad temperature i prve snježne pahulje, kaže meteorologinja N1. Slično najavljuje i meteorolog amater Dino Dundić, koji na Facebooku danima piše o naletu Polar Vortexa u Europu, a efekti istog mogli bi se osjetiti i u Hrvatskoj.

“Modeli ne da večeras nisu ukinuli arktički nalet “Polar Vortex-a” put većine Europe i naravno put nas, već su ga pomakli u lijevo na datum 2.11.2024. odmah iza Svih Svetih, te su ga i brutalno pojačali i produljili. Biti će ovo ledena lekcija svim stručnjacima koji su zatupljivali raju s nikad toplijom zimom pred nama, koju će se moći proći u laganoj proljetnoj jaketici i šlapicama”, piše Dundić.

“Dulje vrijeme sam govorio i bio uporan, spremaj solidan ogrjev, provjeri antifiriz u vozilima, smontiraj zimske gume i očisti dimnjake, da nebi bilo Dino nije opet rekao. Ako se ovo ostvari, pravi zimski uvjeti dolaze, a snijeg u nizini je itekako realna opcija iza 2-3.11.2024.”, kaže Dundić.

Polarni Vortex se ispravno zove Polarni vrtlog i to je mlazna struja koja puše gore oko Arktičkog kruga, no ona se ne spušta do nas. Ono što se zapravo događa je to da mlazna struja može oslabjeti pa hladni zrak procuri prema jugu. Radi se o području niskog tlaka velikoga razmjera s ciklonskim kruženjem u srednjoj i višoj troposferi i sa središtem obično u polarnom području.

Vrtlog na sjevernoj polutki ima dva središta. Ciklonalni sustav vjetra vezan uz taj vrtlog odražava zapadno strujanje srednjih širina. U slučaju kad strujanje (cirkulacija) u polarnom vrtlogu oslabi (ili se prekine) stvore se uvjeti u kojima se hladan zrak meridionalno počinje premještati u južnije krajeve, odnosno u umjerene geografske širine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook