Prethodni članak
Sljedeći članak

Legendarni Miljenko Mlakar dobio svoju udrugu

U Zlataru je na petu obljetnicu smrti slikara i omiljenog zlatarskog likovnog pedagoga Miljenka Mlakara, na osnivačkoj s


U Zlataru je na petu obljetnicu smrti slikara i omiljenog zlatarskog likovnog pedagoga Miljenka Mlakara, na osnivačkoj skupštini utemeljena Udruga «Miljenko Mlakar» Zlatar.

Prema usvojenom Statutu, Udruga «Miljenko Mlakar» je dobrovoljna udruga koju čine « osobe koje se bave likovnim umjetnostima koje obuhvaćaju graditeljstvo i arhitekturu, hortikulturu, slikarstvo , kiparstvo, crtež, grafiku, umjetnički obrt ili primijenjenu umjetnost i dizajn, radom na svim područjima kulturnoga stvaralaštva, posebice na očuvanju i njegovanju kulturne baštine, poticanju kulturno-umjetničkog stvaralaštva, organiziranju izložbi, seminara i kulturno-umjetničkih manifestacija».

Udruga će djelovati na regionalnom principu odnosno širem zlatarskom području, a među njezinim osnivačima su stvaratelji i predstavnici iz Zlatara, Zlatar Bistrice, Bedekovčine, Brestovca Orehovičkog i Lobora. Za predsjednicu Udruge na osnivačkoj skupštini izabrana je Božena Slunjski iz Zlatara, a za dopredsjednika Radovan Popović iz Brestovca Orehovičkog.
„Udruga je utemeljena u znak zahvalnosti učitelju, čovjeku koji je volio djecu, ljude, prirodu, čovjeku koju je volio život „, kazala je Božena Slunjski.

O petoj obljetnici smrti predstavnici novoutemeljene udruge položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu čovjeka čije ime nosi udruga koja će, kako se čulo, gajiti uspomenu na Zlatarščana koji je ljepotu i snagu učiteljskoga poziva znao prenijeti na djecu, a ime Zlatara , zajedno s njima, pronosio likovnim svijetom. U Zlataru su u dva dana osnovane čak dvije udruge, a u gradu ih je 40 – ak, od kojih je aktivno samo desetak.

Z.G.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook