Prethodni članak
Sljedeći članak

Loborgrad: Nove kuće za psihičke bolesnike

Dom za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad ovih je dana posjetila dr. Lucija Čikeš, nacionalna koordinatorica za ra


Dom za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad ovih je dana posjetila dr. Lucija Čikeš, nacionalna koordinatorica za razvoj sustava socijalne skrbi i saborska zastupnica, kako bi s djelatnicima dogovorila daljnje smjernice u radu.

Naime, dvorac obitelji Keglević, u koji je danas smještena većina korisnika, povratom imovine treba se vratiti svojim vlasnicima, te će se izgraditi zamjenski objekti u krugu postojećeg kompleksa ustanove. Do kraja godine treba biti gotov idejni projekt, a prema naznakama nadležnog Ministarstva gradit će se manji stambeni objekti, sukladno projektu Samostalnog stanovanja za psihički bolesne osobe, kojeg Loborgrad provodi već dvije godine, a u koje bi trebalo useliti oko sto korisnika. Projekt će financirati Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi putem Svjetske banke, a financijsku pomoć za izgradnju obećale su i vlasnice dvorca Keglević koje su spremne pokloniti 50% sredstava od prodaje dvorca.

Projekt samostalnog stanovanja, jedinstven u Hrvatskoj za ovu populaciju ljudi, pokrenut je prije dvije godine sa prvih četvero stanara, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi kao novi oblik zbrinjavanja korisnika, koji su djelomično sposobni brinuti sami o sebi. Prije dva mjeseca opremljena je druga kuća za samostalno stanovanje u koju je smješteno novih petero stanara, koji su se već odlično adaptirali.

Prema procjenama u Loborgradu bi se u ovakav vid zbrinjavanja korisnika moglo smjestiti njih 150. Osim ovog, Loborgrad već nekoliko godina provodi i program Pomoći i njege u kući za stare i nemoćne stanovnike, za što su nedavno dobili novo dostavno vozilo, a na ovaj način zbrinuto je 60 osoba izvan ustanove. Ideja, koja je tek u začetku, je i osnivanje dnevnih centara za građane starije životne dobi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook