Prethodni članak
Sljedeći članak

Magistrala smrti sanirat će se tek iduće godine

Tko je odgovoran za trenutno stanje i izgled stare Zagorske magistrale? Da li je napravljen projekt rekonstrukcije, ako


Tko je odgovoran za trenutno stanje i izgled stare Zagorske magistrale? Da li je napravljen projekt rekonstrukcije, ako je, što on sadrži i ono najvažnije, kada će biti realizirana rekonstrukcija te stare Zagorske magistrale? Pitanje je to koje je zagorska saborska zastupnica Danica Hursa postavila u Saboru još u studenom prošle godine.

Odgovor zastupnici Hursa


Odgovor je tek sada stigao od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Državnom cestom D1, na potezu od Zaprešića do Maclja, gospodare i upravljaju Hrvatske ceste d.o.o., i stoga su one odgovorne za njeno trenutno stanje. Važno je istaknuti da su Hrvatske ceste d.o.o preuzele na upravljanje dionicu navedene ceste od Zaprešića do Krapine 2008. godine jer je ta dionica prije toga bila kategorizirana kao županijska cesta pa je njezino upravljanje bilo u ingerenciji Županijske uprave za ceste.

Preuzimanjem Hrvatskih cesta na upravljanje dionicu od Zaprešića do Krapine, iste na dužini 2,7 kilometara, kod West Gate centra u Zaprešiću, vrše njenu rekonstrukciju, a za nastavni potez do Mokrica (Zabok), duljine 16,3 kilometara pripremljena je projektna dokumentacija za obnovu. Tim projektom obnove planira se kvalitetna obnova postojeće ceste bez većih korekcija tlocrtnih i vertikalnih konstruktivnih elemenata.

Radovi obnove izvesti će se u okviru Drugog programa obnove državnih cesta (Betterment II), a financirat će se dijelom (50 posto) vlastitim sredstvima Hrvatskih cesta d.o.o. i dijelom (50 posto) iz zajma Europske investicijske banke. Postupak ugovaranja radova planira se provesti u drugoj polovini 2010. godine, a sami radovi izvršiti će se u 2011. godini.

U vremenu do početka radova izvršavat će se najnužniji popravci kroz program redovnog održavnja. Na preostalom dijelu Zagorske magistrale tijekom 2009. godine saniran je tunel Žutnica, a u tijeku je sanacija tunela Krapina. Početkom sljedeće godine započet će radovi na sanaciji nadvožnjaka Macelj kod graničnog prijelaza Macelj - stoji u odgovoru nadležnog ministarstva.

Piše: MIrjana Bašak

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook