Prethodni članak
Sljedeći članak

Malo je takvih ljudi: Zagorskom vatrogascu uručeno veliko priznanje

Ivici Glasu povelja i plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića


U Vatrogasnom domu DVD Rakovec, u četvrtak, 4. srpnja glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković svečano je uručio “Povelju i plaketu s likom Gjure Deželića” Ivici Glasu. 

Riječ je o jednom od najvećih vatrogasnih priznanja za životno djelo koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica. Inače, ovogodišnja dodjela ovih priznanja upriličena je nedavno uz proslavu 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, koja je održana u Varaždinu.

Kako Ivica Glas zbog privatnih razloga nije mogao prisustvovati ovoj proslavi, odlučeno je da se mala svečanost organizira u njegovom matičnom društvu DVD Rakovec, koje djeluje unutar VZG Klanjca. Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića, svečanosti su prisustvovali, između ostalih i počasni predsjednik HVZ Franjo Gregurić, potpredsjednik HVZ i predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber, župan KZŽ Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, zapovjednik i zamjenik predsjednika VZKZŽ Marijan Lovrenčić i Željko Presečki, predsjednik DVD Rakovec i VZG Klanjca Željko Zajec, kao i vatrogasni prijatelji i obitelj Ivice Glasa.

Dobrodošlicu je na početku poželio domaći predsjednik Željko Zajec, koji se prisjetio vremena u kojima je upravo Ivica Glas bio predvodnik generacije koja je ovo društvo podignula na zavidnu razinu, a zatim se prisutnima obratio potpredsjednik HVZ i predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber. On je podsjetio na brojne vatrogasne dužnosti, koje je Glas obnašao u svojoj vatrogasnoj karijeri. ''No, naš Ivek bio je prije svega vatrogasac u srcu i duši.'' – rekao je Skuliber i podsjetio da je upravo Glas bio pokretač mnogih noviteta u zagorskom vatrogascu, poput natjecanja ''Dolinom Sutle'', zajedničke suradnje s Gasilskom zvezom Šmarje pri Jelšah, kao i akcija nošenja kamena na Kornatima, na mjestu stradanja vatrogasaca. ''Na svemu tome iskrena hvala i čestitka'' – zaključio je Skuliber. 

Nakon toga glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković u svom se govoru prisjetio dugogodišnje iznimne suradnje s Glasom i mnoštva lijepih trenutaka. ''Ova nagrada za životno djelo je izraz zahvalnosti za tvoja dobra djela, koja si činio tijekom svoje vatrogasne karijere. Ona je izraz tvoje dobrote i ljubavi prema svima'' – rekao je Tucaković i zajedno sa Gregurićem, Kolarom, Skuliberom i Lovrenčićem uručio ovo veliko priznanje Ivici Glasu. 

Glas: ''Želio sam ovo priznanje primiti 'doma''

''Kad već nisam mogao sudjelovati na velikoj proslavi u hramu hrvatskog vatrogastva, i kad sam razgovarao s kolegama, rekao sam, ako to trebam primiti, želim primiti doma, pred svima onima s kojima sam sve to i radio. Ovo uopće ne shvaćam kao priznanje samom sebi, nego svima njima, pogotovo članovima svog DVD, koji su me na neki način gurali.'' – rekao je Ivica Glas i zahvalio županijskoj zajednici na prijedlogu, HVZ na dodjeli priznanja, ali i obitelji i prijateljima, koji su mu bili podrška i koji su se okupili na ovoj svečanosti.

Čestitke Glasu uputio je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, koje se prisjetio da je Glas dao veliki doprinos na nivou grada i gradska zajednice. ''Današnji župan i ja ovdje smo došli 2009. godine, ovoga svega skupa tu nije bilo. No, tada je krenula akcija i vatrogastvo na području našeg grada je krenulo naprijed. Vatrogasci su snaga na koju možeš računati u bilo koje vrijeme.'' – rekao je Brlek. 

Dugogodišnje suradnje s Glasom prisjetio se i županijski zapovjednik Marijan Lovrenčić, koji je dužnost zapovjednika obnašao i u vrijeme kada je Glas bio predsjednik županijske zajednice, a biranim riječima o dobitniku ovog velikog priznanja govorio je i počasni predsjednik HVZ Franjo Gregurić. ''Meni kao zagorskom sinu je danas izuzetna čast i poštovanje kad primaš ovo odlikovanje, jer ne samo da si ga zaslužio, nego si i iskren i pošten kad kažeš da ono nije samo tvoje, nego i tvojih suradnika, koji su radili zajedno s tobom, da ovo vatrogasno društvo, ali i sva društva u Hrvatskoj napreduju.'' – rekao je Gregurić. 

Na kraju je čestitke izrekao i župan Željko Kolar. ''Nema puno ovakvih događaja, nema puno ovakvih okupljanja, ali nema puno ni takvih ljudi, koji nas mogu okupiti, da glavni vatrogasni zapovjednik, počasni predsjednik HVZ, kolege vatrogasci dođu u domicilno društvo, da zahvale čovjeku, koji prima najveće vatrogasno priznanje u RH. Došlo je u prave ruke. Ivica je uvijek bio čovjek, koji se znao prilagoditi u onom pozitivnom smislu. Znao je i onima koji nisu razumjeli o čemu govori, i što bi trebalo napraviti, prići na takav način, da ih uvjeri da to treba. I to ima malo ljudi. S druge strane imao je jednu nevjerojatnu upornost, da ne kažem tvrdoglavost, da kad je zamislio da će se nešto napraviti, bio je spreman otvoriti vrata, jedna te ista i po sto puta, da bi realizirao ono što je naumio. '' – rekao je Kolar i dodatno pohvalio rad Glasa na promociji vatrogastva, te mu uručio i prigodni dar. 

Nikada nije bježao od dužnosti, a bio je i sudionik Domovinskog rata 

Ivica Glas rođen je 22. siječnja 1963. godine u Klanjcu. Školovao se u Klanjcu, Zaboku, Oroslavju i Zagrebu. Po zanimanju je strojarski tehničar. Radio je u Hrvatskim željeznicama, Valjaonici čelika Kumrovec i Ministarstvu obrane RH. Dragovoljac je i sudionik Domovinskog rata sa 904 dana borbenog i 714 dana neborbenog sektora. Umirovljen je 2002.godine, odlukom ministra obrane RH uz častan otpust i preveden u pričuvu u činu satnika oružanih snaga RH.

U vatrogasnoj organizaciji obavljao je razne dužnosti, pa je tako bio zamjenik predsjednika i tajnik DVD Rakovec, član predsjedništva i predsjednik NO VZG Klanjec, čak 16 godina predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske zajednice, član predsjedništva HVZ također 16 godina, s tim da je u jednom mandatu bio dopredsjednik Odbora za organizacijska i financijska pitanja HVZ, u jednom mandatu predsjednik Odbora za odlikovanja i priznanja HVZ, u jednom mandatu potpredsjednik HVZ. Za svoj rad i djelovanje odlikovan je sa više vojnih i vatrogasnih odlikovanja. Od vatrogasnih odlikovanja primio je brončanu medalju, brončanu plamenicu, srebrnu medalju, srebrnu plamenicu, zlatnu vatrogasnu medalju i odlikovanje za posebne zasluge. Sada je i više nego zasluženo ovaj veliki zagorski vatrogasac primio i najveće vatrogasno priznanje: ''Povelju i plaketu s likom Gjure Deželića''. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook