Prethodni članak
Sljedeći članak

Mama, ja sam sretno dijete

Izjednačenje statusa roditelja njegovatelja s radnim odnosom: izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi priznaju pravo


Izjednačenje statusa roditelja njegovatelja s radnim odnosom: izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi priznaju pravo na status roditelja njegovatelja jednom od roditelja djeteta kojemu je zbog težih oštećenja nužna stalna skrb.


- Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi koje su stupile na snagu od 7. kolovoza ove godine priznaju pravo na status roditelja njegovatelja, jednom od roditelja djeteta, kojemu je zbog održavanja kvalitete života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko - tehničkih zahvata, a za koje je po preporuci liječnika roditelj osposobljen. Ta prava odnose se na potpuno nepokretnu djecu i djecu s težim oštećenjima zbog kojih im je potrebna potpuna njega i zbog čega su potpuno ovisni o roditelju.

Status roditelj ima dok traje potreba za tim

Status roditelja njegovatelja ostvaruje se i nakon punoljetnosti djeteta, odnosno tako dugo dok traje za to potreba, a najdulje do dana kada roditelj ispunjava prava na starosnu mirovinu, odnosno do 65 godine života - upoznala nas je s novom primjenom zakona ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica Verica Sugnetić.

Inače, prije ove izmjene i dopune zakona roditelj je imao pravo na dopust do 7 godine života djeteta, a nakon 7 godine pravo na rad s polovicom punog radnog vremena. Problem je bio što takva mama nije mogla biti posvećana poslu ni ta 4 sata radnog vremena, zbog pritiska, što se događa s djetetom, što je razumljivo jer je takvom djetetu potrebna 24 satna njega. Prema starom zakonu da bi se koristio dopust, oba roditelja su trebala biti zaposlena, dok po novom sada više ne treba utvrđivati status drugom roditelju.

- Ovaj zakon o ostvarivanju prava na status roditelja njegovatelja koji je izjednačen s radnim odnosom je za pohvalu. Dijete nije u bolnici, nije odvojeno od roditelja, vezano je za sredinu, puno kvalitetnije i sretnije živi i svi su puno zadovoljniji. Roditelji njegovatelji su posebno educirani za pružanje njege i skrbi. To je veliki pomak za sve nas - rekla je ravnateljica Sugnetić.

Jedina prepreka opća nesposobnost za rad

- Pravo na status roditelja njegovatelja pokreće se na zahtjev roditelja. Može ga ostvariti roditelj koji je nezaposlen, zaposleni roditelj koji će raskinuti radni odnos, korisnik obiteljske mirovine, korisnik invalidske mirovine zbog neprofesionalne nesposobnosti za rad, te korisnik prijevremene starosne mirovine, dok taj status ne mogu ostvariti korisnici starosne mirovine i korisnici invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad, zbog razumljivih razloga - pojasnila je. Do sada je, kaže ravnateljica, u Centru za socijalnu skrb zaprimljeno 17 zahtjeva za status roditelja njegovatelja. -Svi ti zahtjevi su upućeni na reviziju u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje je dužno provesti reviziju unutar tri mjeseca. Pristiglo je 9 pozitivno riješenih predmeta za ostvarivanjem prava za status roditelja njegovatelja, niti jedan još nije odbijen - rekla je Sugnetić.

Plaća od 2000 kuna

Prva među tih devet rješenja kojoj je priznat status roditelja njegovatelja je Marina Puljčan iz Zlatara, čija skoro pa dvanestogodišnja kćerkica Doroteja ima spinalnu mišićnu atrofiju. Dorica, kako je zove mama od milja diše na respirator, ne može se sama hraniti, ni kupati, a o mami je ovisna 24 sata na dan. Majka je prije ovog prava koristila rad s polovicom radnom vremena. Status roditelja njegovatelja ostvarila je 22 studenog. Izjednačen je s radnom odnosom, prijavljena je na mirovinsko i zdravstveno, a ima pravo i na bolovanje i na porodiljni dopust. Plaća za roditelje njegovatelje je za sve jednaka, iznosi pet osnovica u sustavu socijalne skrbi. Osnovica je 400 kuna, tako da iznosi 2000 kuna. Centar za socijalnu skrb joj je poslodavac i on vrši isplatu iz sredstava Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi - dodala je. Djetetu ostaje pravo na osnovnu invalidninu od 1000 kuna i uvećani dječji doplatak od 800 kuna. - Borba je bila teška i mukotrpna , ali ipak je ostvarena - potvrdila nam je konačno zadovoljna Marina. Radila je puno po pitanju ostvarivanja prava za status roditelja njegovatelja. Sudjelovala je u Latinici, u HTV-ovoj emisiji Život uživo, kucala od vrata do vrata .- Za nas nije bilo drugog izlaza nego boriti se. Često smo kontaktirali s Ministarstvom zdravstva, HZZO-om - priznaje Marina.

S udrugom je sve lakše

- Tajnice su nas uredno primale, ali nikakvog pomaka, dok nam liječnici, nama roditeljima s djecom s težim oštećenjima nisu sugerirali da osnujemo udrugu. I jesmo 13. veljače 2003. Udrugu SMA.T- udrugu roditelja djece sa spinalnom mišićnom atrofijom i traheostomama, a ja sam bila prva predsjednica. Sjedište udruge je u Zagrebu - ispričala je Marina. Na osnivačkoj skupštini bili su predstavnici Ministarstva zdravstva i HZZO -a. - I onda je krenulo, vrata su se lakše otvarala. Akcija da nešto poduzmemo rodila se kad se Dorici bližila sedma godina, a ja sam znala da će mi izaći dopust. Ona bez mene ne može, potpuno smo vezane jedna za drugu, ovisna je o meni - odala je Marina. - Puno mi znači ovaj status, jedno veliko olakšanje. Nema više onog pritiska, okončale su se naše borbe. Lakše je meni, a vjerujem i roditeljima koji imaju slične probleme. Svi smo probijali led, a vjerujem kako je pomogla i Dorica Nikolić i Vesna Škulić, saborska zastupnica u Saboru, u kolicima, a možda najviše majke koje su s takvom djece došle pred Sabor - smatra Marina.

Za plavokosu Doroteju sa slatkim sramežljivim osmijehom koji vas osvoji na prvi pogled, mama kaže da je veliki borac, što su potvrdili i svi liječnici. Veoma je inteligentna, odlična je učenica 4. razreda, nastavu ima kod kuće, gdje je svaki dan posjećuju učitelji.Uči i njemački, a bila je i na Prvoj pričesti. S mamom i sekama otiđe i u šetnju kad za to dozvole vremenske prilike. - Ne smatram da je tih 2000 kuna premalo, kao što pričaju neke mame, ne trebamo biti nezahvalni, meni je dovoljno da se mogu Dorici maksimalno posvetiti.

Nerealne cijene pomagala

Jednom mi je prilikom rekla ´mama , ja sam sretno dijete´ - ispričala nam je brižna mama koja kaže kako ona i Doroteja ponekad ne spavaju noćima. - Prepoznam svaki zvuk i promjenu na raspiratoru, ali naučile smo i trudimo se dalje - rekla je mama i njegovateljica. Bitku vode i dalje. Najviše je zabrinjavaju nerealne cijene određenih medicinskim pomagala, a koje ne mogu nabaviti preko HZZO - a. Stolica za kupanje koja bi mami olakšala Doričino kupanje stoji 6300 kuna, ne spada u nužnu opremu, već spada u poboljšanje kvalitete života. Marina i sadašnja predsjednica udruge SMA.T Sonita Britvec smišljaju na koji način nabaviti stolicu. Doroteja nam se pak cijelo vrijeme razgovara s mamom smješkala i bila ljubazan domaćin, a kad se trebalo fotografirati strpljivo pozirala.

Donesen i novi Zakon o udomiteljstvu

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi donesen je i novi Zakon o udomiteljstvu koji je stupio na snagu od 1. listopada. - Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji. Udomiti može samac ili predstavnik obitelji. Najviše se može udomiti troje djece i četvero odraslih korisnika. Tim novim zakonom udomiteljima je priznato pravo na udomiteljsku osobnu naknadu - opskrbninu koju udomitelj prima za smještaj djeteta ili odrasle osobe, ne smatra se plaćom i ne podliježe plaćanju poreza. Sada osim opskrbnine za pružanje skrbi udomitelju se pruža pravo i na osobnu mjesečnu naknadu troškova za svaku pojedinačnu osobu, za njegu, trud i skrb i neposredno se plaća udomitelju. Naknada se uvećava do 25% za teška mentalna i tjelesna oštećenja, a za HIV pozitivna djecu uvećava se za 50% - pojasnila je ravnateljica za socijalnu skrb Zlatar Bistrica Verica Sugnetić. Ravnateljica je pohvalila rad svojih djelatnica Marije Gregurek i Blaženke Milički koje su puno u kontaktu s korisnicima i daju veliki doprinos u radu. A stručni radnici spomenutog centra boravili su dva dana na simpoziju socijalnih radnika u Osijeku - Socijalni rad u zajednici gdje su prezentirali rad radnika svog centra te svoja dosadašnja iskustva s korisnicima

UDRUGA SMA.T
Zadvorska 44
Brezovica, Novi Zagreb
Tel. 01 6538916

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook