Prethodni članak
Sljedeći članak

Među državama smo u kojima je najteže proći vozački, a nismo baš ni jeftini

Večernji je napravio svoju provjeru koja je pokazala da obuka za vozače u Hrvatskoj nije baš najskuplja – nepravedno smo gurnuti na vrh stupa srama – ali jest među najskupljima.


Hrvatska se u istraživanju britanske tvrtke Zuto , a koja obuhvaća 190 zemalja, spominje u više izdvojenih poglavlja, a najzvučnije je prvo mjesto na rang-listi zemalja u kojima za stjecanje vozačke dozvole valja dati najviše novca.
Prema tom istraživanju u Hrvatskoj predavanja i satovi vožnje u autoškoli, vozački ispit i sva popratna davanja stoje gotovo 1000 eura. 

Drugoplasirana je Malezija, gdje obuka za vozače stoji 561 euro. Cijena autoškole u Maleziji podrazumijeva sedam do deset tjedana predavanja, tri pokušaja prolaska teoretskog dijela testa i neograničen broj pokušaja prolaska praktičnog dijela testa. U Hrvatskoj svaki pad na ispitu znači dodatno plaćanje i satova vožnje i nove prilike za polaganje ispita.


Na trećem je mjestu rang-liste zemalja s najskupljom obukom za vozače Andora, s cijenom od 440 eura. Slijede Njemačka i Norveška, u kojima za vozačku obuku (prema Zuto istraživanju) valja izdvojiti 415 eura, prenosi Večernji.hr.

Večernji  je napravio svoju provjeru koja je pokazala da obuka za vozače u Hrvatskoj nije baš najskuplja – nepravedno smo gurnuti na vrh stupa srama – ali jest među najskupljima. Odnosno, u rangu smo s nekim drugim europskim državama u kojima je standard građana ipak osjetno bolji od hrvatskoga.
Konkretno, u Njemačkoj obuka za vozača B kategorije, zajedno s ispitom, stoji 1000-1200 eura. U Irskoj jako varira od škole do škole te stoji od 290 do 568 eura. U Finskoj su cijene do prije nekoliko godina dosezale astronomskih 3000 eura.

U Francuskoj je cijena paketa od 30 sati, koji uključuje i ispit, 1169 eura. No cijene su i ondje šarolike Također, cijene variraju i ovisno o tipu vozila na kojem se kandidat obučava. Jeftinije je ako u Francuskoj želite naučiti voziti automobil s ručnim mjenjačem, u odnosu na onaj s automatikom. I sad znamo da troškove puta do vozačke dozvole – onako kako ih vide autori britanskog istraživanja – valja uzeti s rezervom, kad vidimo da uz Saudijsku Arabiju piše 100 eura, uz Mađarsku 93 eura, uz Japan 12 eura, Maroko 11 eura, Jordan 6 eura, Indiju 1 euro, ne možemo se ne zapitati – zar ne može i kod nas jeftinije.

Hrvatska se spominje i među državama u kojima je najteže proći vozački ispit, uz Japan i Kinu, u kojoj polaznici moraju naučiti odgovore na tisuću pitanja da bi na testu odgovarali na njih sto. Na toj smo ljestvici, naime, na trećem mjestu.


Primjerice, u Indiji je ispit vožnje nekoliko metara voziti ravno, skrenuti lijevo i stati; u dijelu Meksika nema ispita vožnje, nego samo teorija, u Egiptu je za prolaz bilo dovoljno voziti ravno naprijed 6 metara i onda isto toliko ravno unazad. Sada je malo zahtjevniji pa budući vozači moraju odgovoriti na 10 pitanja i voziti u obliku slova S. Ispit vožnje u Keniji, navodi Zuto, podrazumijeva automobile igračke i maketu prometnice po kojoj budući vozači moraju voziti te igračke pomoću kojih pokazuju da znaju prometne propise, donosi Večernji.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook