Prethodni članak
Sljedeći članak

Mesić u Humu na Sutli optužio Gotovinu i Bobetka za pogibiju 185 branitelja


»Sanader je godinu i pol na premijerskoj funkciji i već jednom mora naučiti što sam zapravo rekao, a ne da me de


»Sanader je godinu i pol na premijerskoj funkciji i već jednom mora naučiti što sam zapravo rekao, a ne da me demantira na nečem što nisam izjavio.

Rekao sam da su žrtve i stradali u Jasenovcu i na Bleiburgu. Tako je premijer u Jasenovcu na nesuvislo pitanje novinara dao još nesuvisliji odgovor«, komentirao je predsjednik Mesić u Humu na Sutli izjave premijera Ive Sanadera.

»Ne možemo reći«, dodao je, »da su svi stradali u Bleiburgu i u fojbama nevini jer je riječ o osveti, s obzirom na to da su neki stradali počinili nedopušten zločin«.

Mesić je kazao da je antifašizam u ideji i izvedbi bio pozitivan, ali je bilo i kršenja ljudskih prava odnosno ekscesa.

Iako je prošle subote, družeći se s građanima na kavi, prvi najavio da je Hrvoje Petrač u Izraelu, u ponedjeljak je, u radijskoj emisiji »S predsjednikom na kavi« rekao da to i nije sigurno. »Iako su postojale sumnje da je baš tamo, pitanje je je li danas u Izraelu«, rekao je.

A još nije vidio, kaže, ni dokaze koji bi potvrdili Petračevu umiješanost u financiranje Gotovinina bijega. Ako bi se Petrač, u odsutnosti osuđen na više godina zatvora, pojavio u Hrvatskoj, protiv njega bi se, kaže, obnovio sudski postupak.

Još jednom je naglasio kako je sasvim siguran da Gotovina nije u Hrvatskoj. Odgovarajući na pitanja slušatelja koji su ga podsjećali da je u ožujku obećao da će se znati gdje je odbjegli general, Gotovinu je optužio i da je, zajedno s pokojnim generalom Jankom Bobetkom, odgovoran za pogibiju 185 branitelja u »akciji Maslenica«, koja je, tvrdi, »bila nepripremljena, nije nas pomaknula ni za milimetar, a izvedena je u izborne svrhe«.

Upitan je li točno da će ministar Marijan Mlinarić morati odstupiti s dužnosti zbog curenja informacija sa sjednica VNS-a, Mesić je odgovorio da nema tu informaciju.

Podaci nisu curili iz VNS-a, već između obavještajnih agencija i adresanata na koje su se odnosile, a VNS je dogovorio da će informacije ubuduće slati samo onima na koje se odnose, pa će se »brzo ući u trag curenja«, dodao je Mesić.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook