Prethodni članak
Sljedeći članak

Milički: 'Na polovici smo realizacije vizije razvoja općine i idemo velikim koracima naprijed'

S načelnikom Marije Bistrice razgovarali smo povodom Dana općine Marija Bistrica, 13. srpnja


ZL: Možemo li slobodno, na početku Vašeg osvrta na proteklih godinu dana u Mariji Bistrici, reći da imate razloga za zadovoljstvo, obzirom na višak u proračunu koji je ostvaren?

Milički: Da, s krajem 2023. ostvarili smo milijun eura prohoda viška, što se akumuliralo dijelom iz povrata sredstava vezano na EU projekte. Komponentu koju je Općina trebala izdvojiti, a koja je bila par milijuna eura, prijavili smo na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i uspjeli smo dobili 50 posto. Nakon svih plaćenih troškova, obaveza za ustanove, udruge, dobavljače, ostvarili smo višak, koji nam sada daje vjetar u leđa i koji možemo investirati u projektiranja. Imamo projekte koji su već spremni i prijavljeni prema EU fondovima, a ako tu ne ostvarimo sredstva, morat ćemo ih sami financirati. Što je puno lakše kada imate zalihu. Tako da moramo biti zadovoljni s proteklih godinu dana.

ZL: Na čemu se radilo u proteklih godinu dana, a koji su projekti u tijeku?

Milički: Uz redovito održavanje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, doveli smo mrežu javne led rasvjete do posljednje kuće. Sa Zagorskim vodovodom spajamo naselja na javnu vodoopskrbnu mrežu. Lokalni vodovodi stvarali su velike probleme, pa smo tako proteklih godina spojili Hum Bistrički, kao i Laz, koji je bio gorući problem, a uspjeli smo tada preko Laza napojiti i susjedno naselje Sveti Matej u Općini Gornja Stubica. Ugovoreno je i spajanje naselja Globočec i Selnica na sustav Zagorskog vodovoda. Moram reći da, uz sve nesuglasice po pitanju Aglomeracije, dobro surađujemo sa Zagorskom vodovodom i Hrvatskim vodama te ćemo kroz godinu dvije cijelu općinu pokriti javnom vodoopskrbom. Veseli me i projekt širokopojasnog interneta. Nositelj projekta je Grad Donja Stubica, a očekuje se da bi uskoro trebala početi izgradnja širokopojasnog interneta, koji će doći do svake kuće u svakom naselju. Za sami centar još smo prošle godine s HT – om potpisali ugovor i oni ugrađuju optiku po centru. Trenutno gradimo 150 grobnih okvira na novom groblju, koji će biti gotovi kroz 2 – 3 tjedna i predani vlasnicima. Također, projektiramo i uređenje Zagrebačke ulice, odnosno pješačke zone i donjeg trga, u suradnji sa Svetištem i Konzervatorskim odjelom.

ZL: Dolaskom na funkciju načelnika, postavili ste jasnu viziju razvoja Marija Bistrice. U kojoj je mjeri ona do sada ostvarena i što još predstoji?

Milički: Negdje smo na polovici. Kad sam došao na funkciju 2013. godine nismo imali ni metar kvadratni zemljišta, a postojale su svima jasne potrebe: prije svega vrtić, koji nije imao dovoljno kapaciteta te groblje na kojem nije bilo grobnih mjesta, a mrtvačnica koju smo imali bila je jedna od najgorih u Hrvatskoj. Dakle, elementarne stvari nam nisu funkcionirale i od toga smo morali krenuti. Da smo to imali gotovo, možda bismo sada već dobro radili na onoj drugoj polovici vizije. No, hvala Bogu, uspjeli smo to realizirati. Nismo išli na točkaste projekte proširenja, nadogradnje, već smo sve gradili iznova, što, naravno, ne bi bilo moguće bez sredstava Europske unije, a na velikom poslu zahvaljujem i cijelom svom timu i vanjskim suradnicima. Nakon toga smo otkupili zemljište od 100 000 kvadrata, gdje će se, uz vrtić, graditi novi objekti u toj zoni javne društvene namjene. U planu je interpretacijski centar drvenih igračaka i licitara, nova osnovna škola s trodijelnom sportskom dvoranom i igralište, koje ćemo tamo preseliti s ruba crkve na otvorenom. Zaštitili smo tako sami centar Marije Bistrice od nekih nepredvidivih gradnji. Vizura Marije Bistrice ostaje čista, s obilaznice se vidi Svetište, a uz obilaznicu ćemo smjestiti sadržaje za koje nema smisla da se nalaze uz samu crkvu na otvorenom i u centru naselja.

ZL: U kojoj su fazi ti projekti?

Milički: Ovo su jako izazovi projekti, no radimo ih s htijenjem, voljom i znanjem i rezultati se tu moraju pokazati. Interpretacijski centar bit će jedan dodatni sadržaj ponude Marije Bistrice, u kojem će se promovirati tradicijski obrti i zanati, gdje će posjetitelji moći upoznati povijest tih zanata. Što se tiče nove osnovne škole, napravljena je analiza postojećeg stanja, koja pokazuje da se postojeća škola ne može širiti. Moram reći i da naša škola, koja je u samom centru svetišta, nije obnavljana. Na mnogima se radila energetska obnova, a mi smo stalno u redu čekanja, na krovu su još salonitne ploče. Profesori i nastavnici su izvrsni, nagrade koje naši učenici osvajaju na županijskim i nacionalnom natjecanjima pokazuju da imamo velike kapacitete. Samo nemamo nikakvu zgradu. No, plan je za cijelu Hrvatsku jednosmjenska nastava. Sada je na nama red da lobiramo u nadležnom ministarstvu da nam se dozvoli izgradnja nove škole, za koju je zemljište osigurano i mi ćemo ga bez problema darovati osnivaču, Krapinsko – zagorskoj županiji, za izgradnju škole. Jedan dio sredstava imali bismo osiguran iz programa jednosmjenskog rada, a preostali dio sredstava morali bismo sami pribaviti i dat ćemo sve od sebe da to realiziramo. Uz školu bi se gradila i trodijelna sportska dvorana. U toj zoni, uz vrtić, školu i dvoranu, gradio bi se i športsko – rekreacijski centar. Tu ćemo izmjestiti nogometno igralište koje je sada uz crkvu na otvorenom, uz njega napraviti pomoćni teren, prostore za klubove, tribine, kafić s terasom, ali i dječje igralište i pump track poligon. U planu je i prometnica kroz tu zonu, ulaz i od strane INA – ine benzinske, a oko svega toga uređenje jedne lijepe velike šetnice, osvijetljene i s pripadajućom komunalnom opremom.

ZL: Tu je i projekt uređenja upravne zgrade bivše Tehnomehanike. Jeste li joj našli namjenu?

Milički: To je zgrada od skoro tisuću kvadrata, za koju smo tražili načina kako ju obnoviti. Pojavili su se EU natječaji za ulaganja u kulturnu infrastrukturu, za ustanove koje su u vlasništvu ili su im osnivači jedinice lokalne samouprave. Tako da će se u tu zgradu smjestiti naša knjižnica. Projekt ćemo prijaviti na dva natječaja, vrijednost je oko 2 milijuna eura, no sufinanciranje je 90 posto. Bit će tu mogućnost za razne sadržaje. Osim knjižnice, bit će tu izložbeni prostor, čitaonica, zavičajna zbirka, mogućnost za dječje odjele, ali i za prostore udruga i taj projekt me jako veseli. S druge strane, još uvijek tražimo ozbiljnog investitora za poslovne hale Tehnomehanike.

ZL: Pristupilo se i rješavanju problema nedovoljnih kapaciteta u dječjem vrtiću?

Milički: Od nadležnog smo ministarstva dobili pravo na gradnju tri paviljona, a plan nam je završiti ih do veljače iduće godine. Time ćemo dobiti smještaj za još 75 djece. Također, Županija nam je u Područnoj školi Laz ustupila prostor za vrtić, odnosno za smještaj 20 djece. Uz tih 95 mjesta i postojećih 170, napokon ćemo imati slobodnih mjesta u vrtiću. Bit će tu i ušteda po pitanju sufinanciranja vrtića u vrtićima izvan područja općine i gradu Zagrebu, gdje plaćamo visoku cijenu. No, i kad sve ovo završimo do kraja, ne razmišljamo o dizanju cijene za roditelje.

ZL: Uskoro bi trebala krenuti izgradnja nastavna brze ceste do Marije Bistrice. Koliko Vas to veseli i u kojoj mjeri se uklapa u viziju razvoja općine?

Milički: Proteklog smo tjedna na sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku kojom dajemo naše nerazvrstane ceste bez naknade Hrvatskim cestama. Vjerujem da će do kraja godine imati građevinsku dozvolu. Kad se izgradi ta brza cesta, uz nju će se otvoriti jedna nova ogromna zona za širenje Marije Bistrice i u stambenom i u poslovnom smislu. Sigurno će to otvoriti i veći interes investitora vezano na poslovnu halu bivše Tehnomehanike. No, već se sada osjeća pozitivan val u Mariji Bistrici. Ne samo vezano na općinske investicije, nego i privatne. Nakon Spara, postoji interes drugih trgovačkih lanaca za izgradnjom trgovina, tako da smo već u nekim pregovorima. Najavljuje se i izgradnja novih stanova, i to nakon 40 godina! Inače, Općina preko svojih mjera osigurava sredstva za kupnju, dogradnju ili izgradnju prve nekretnine mladim obiteljima i prošle godine nam se prijavilo 15 – ak mladih obitelji, što nas je razveselilo, a polovica njih je doselila u Mariju Bistricu. Tu mjeru smo produžili ove godine i svake godine ćemo produžiti, cilj nam je doseljavanje i da mladi mogu imati kvalitetan start. Marija Bistrica ide prema ozbiljnom usponu i u ovim teškim vremena s tom činjenicom možemo biti zadovoljni, jer idemo velikim koracima naprijed.

ZL: Još je jedna cesta itekako bitna za Mariju Bistricu, a to je dionica državne ceste prema Zlatar Bistrici, hoće li ona konačno u obnovu?

Milički: Ta nesretna cesta ni dan danas nema nogostup u cijeloj dužini. A svi znamo koliko pješaka dolazi iz smjera Zlatar Bistrice, koliko hodočasnika u većim ili manjim grupama, koji se moraju kretati po cesti. Deset godina se borimo da posložimo tu cestu da bude sigurna. Ova Aglomeracija ju je totalno uništila i sad je najgora u okolici. No, Hrvatske ceste najavile su projektiranje rekonstrukcije te dionice i vjerujem da će se to dogoditi već iduće godine. Stavljat će se novi asfalt, potegnuti nogostup i urediti i osigurati autobusna stajališta.

ZL: Marija Bistrica proteklih se godina profilirala i kao destinacija odličnih manifestacija, osobito Adventa, a onda i 'Ljeta u Mariji Bistrici', koje je i ove godine donijelo brojna događanja.

Milički: Kod nas sad više nema praznog mjeseca u kojem nema događanja. U sklopu 'Ljeta u Mariji Bistrici' koje je u tijeku, ima puno događanja, kulturnih, zabavnih, sportskih i kad to završi, već kreće Advent, koji nam je jako posjećen, a željeli bismo i da u njemu imamo više duhovnih elemenata. Sve sadržaje radimo u suradnji sa Svetištem, s kojima prilagođavamo sadržaje naših manifestacija i imamo izvrsnu suradnju, što me veseli.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook