Prethodni članak

Milton je stigao, u dijelovima Floride krenule žestoke oluje


Na jugozapadu Floride krenuli su olujni vjetrovi te se čini da je ‘oko‘ uragana Milton blizu.

Prognostičari poručuju da razina vode postepeno raste, a predviđa se da bi olujni val visine do 4,5 metara mogao zapljusnuti obalu, piše Jutarnji.

Ravnatelj Nacionalnog centra za uragane Michael Brennan rekao je da se na zapadnoj obali Floride već bilježe udari oluje kategorije 4, koja se brzo približava poluotoku, s jakom kišom i više potvrđenih tornada prije očekivanog dolaska na kopno.

Nazire se kakav će oblik poprimiti udar uragana na kopno. U sljedećih nekoliko sati će se vremenski uvjeti ubrzano pogoršavati, rekao je Brennan.

Brennan je rekao da je još uvijek zabrinut zbog mogućnosti "razornog udara oluje" u dijelovima zapadne obale Floride, s mogućnošću da se digne razine vode 4,5 metara iznad tla u nekim područjima.

Uragan Milton, sa vjetrovima do 280 km/h i predviđenim poplavama do 4,5 metara, mogao bi biti jedan od najrazornijih u povijesti Floride. Nacionalni centar za uragane upozorava da bi Milton mogao biti među najdestruktivnijim olujama koje su pogodile zapadno-središnju Floridu u posljednjih sto godina, a vlasti su već evakuirale milijune stanovnika.

Stanovnici Floride primaju upozorenja da više ne napuštaju svoje domove osim ako situacija ne postane životno ugrožavajuća.

Američka Nacionalna meteorološka služba (NWS) objavila je da je prozor za evakuacije zatvoren i da je sada vrijeme da se ljudi sklone u svoje domove. Direktor Ken Graham istaknuo je da su tornado i obilne kiše već stigli na Floridu dosta prije očekivanog dolaska uragana Milton.

U najnovijem ažuriranju, Nacionalni centar za uragane izvijestio je da se vjetrovi tropske oluje kreću prema obalama zapadne obale Floride, a više upozorenja na tornada je na snazi diljem poluotoka Floride, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook