Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Horvat (HDZ): 'Krapinsko-zagorska županija je primjer uspješne suradnje'

Krapinsko-zagorska županija u samo godinu dana realizirala je gotovo čitavu četverogodišnju kreditnu kvotu za poduzetnike i obrtnike u iznosu od 68 milijuna kuna, pa sada od ministarstva poduzetništva i obrta traži povećanje kvoteza još 10 milijuna


Krapinsko-zagorska županija osigurala je 68 milijuna kuna za kreditnu liniju za malo i srednje poduzetništvo 2014. „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1 – „Kreditom do konkurentnosti“, a taj novac bio je predviđen za razodblje od četiri godine. Ugovore s Ministarstvom poduzetništva i obrta, kao i s poslovnim bankama preko kojih se kreditne linije ostvaruju, Županija je potpisala početkom veljače prošle godine, te potom raspisala i natječaj. Zbog velikog interesa zagorskih poduzetnika i obrtnika, gotovo čitavi taj četevrogodišnji kreditni limit podijeljen je u samo godinu dana, pa Županija sada od ministarstva traži dodatnih 10 milijuna kuna kreditnog potencijala.

-Po kreditnoj kvoti u iznosu 68 milijuna kuna realizacija iznosi 94,88 % unutar godine dana od potpisivanja Ugovora, što svrstava Krapinsko-zagorsku županiju među prve u realizaciji predmetnog natječaja na nivou Republike Hrvatske. Nastavno na veliki interes poduzetnika koji su podnijeli zahtjeve za subvencioniranje kamata na kredite krajem 2015. godine zatražili smo povećanje kreditnog potencijala za deset milijuna kuna od Ministarstva poduzetništva i obrta. Početkom ožujka ove godine upućen je ponovljeni zahtjev za ta dodatna sredstva i novom ministru Darku Horvatu –rekao nam je župan Željko Kolar.

Iako nije dao konkretan odgovor na pitanje hoće li ministarstvo odobriti dodatna sredstva, ministar Horvat je za zagorje.com izrazio zadovoljstvo suradnjom s KZŽ.

-Točno je. Krapinsko-zagorska županija iskoristila je oko 95 % kreditnog potencijala. Vrlo sam zadovoljan zbog toga. Ovo je pravi primjer uspješne suradnje Ministarstva poduzetništva i obrta, županija i banaka s ciljem razvoja poduzetništva. Ministarstvo poduzetništva i obrta će u 2016.godini podupirati razvoj poduzetništva i obrta kroz cijeli niz programa i projekata.

Krajnji cilj ove Vlade je što prije izaći iz tretmana prekomjernog deficita jer Hrvatska može i mora bolje. Temelj tog puta je strateški razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, uz potporne institucije u koordinaciji. U potporne institucije vratit ćemo ono što smo nazvali start-up centri. To su mjesta gdje će poduzetnici moći dobiti sve potrebne informacije nužne za početak poslovanja – rekao je ministar Horvat.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook