Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Neven Ljubičić priznao : Došlo je do greške

Budući da unatoč prošlotjednim najavama Ministarstvo zdravstva nije storniralo natječaj u kojem se traži jednoslojni CT


Budući da unatoč prošlotjednim najavama Ministarstvo zdravstva nije storniralo natječaj u kojem se traži jednoslojni CT za novu zagorsku bolnicu koja se gradi na Bračku pa tako ni objavilo novi u kojem bi se tražio višeslojni CT, uputili smo pismeni upit ministru Nevenu Ljubičiću u kojem smo zatražili pojašnjenje. Istog dana, ministar se osobno javio telefonom te rekao kako je ustvari došlo do pogreške.

-Mi smo u natječaju napisali da tražimo jednoslojni spiralni aparat. Očito da je došlo do pogreške, jer čim je spiralni, ne može biti jednoslojni. To je zbunilo i dobavljače koji su uzeli dokumentaciju za natječaj pa nas zovu i pitaju što mi zapravo želimo. Taj natječaj smo stornirali i objavit ćemo tijekom idućeg tjedna novi –izjavio je za Zagorski list ministar Ljubičić te dodao kako je zatražio i mišljenje svog stručnog povjerenstva za radiologiju, kojeg čini sedam stručnjaka iz čitave Hrvatske.

Stručnjaci za višeslojni CT

-Stručno povjerenstvo je dalo mišljenje da je bolje, ukoliko to dozvoljavaju proračunske mogućnosti, nabaviti višeslojni aparat. Stoga ću ja sjesti s ljudima iz zabočke bolnice da vidimo gdje se može uštedjeti, odnosno, čega će se odreći da bi mogli dobiti višeslojni uređaj – najavio je ministar Ljubičić s čijim smo izjavama upoznali i ravnatelja te predsjednicu Upravnog vijeća OB Zabok Ivicu Balagovića i Sonju Borovčak.

-Prema konzultacijama koje sam obavio s našim stručnjacima, točno je da spiralni isključuje jednoslojni i očito da je riječ o nepreciznosti u samom natječaju, ali u našem tenderu, odnosno popisu potrebne opreme kojeg smo dali izraditi i dostavili ga ministarstvu, striktno stoji ´višeslojni spiralni CT´– rekao je ravnatelj Balagović te vijest o Ljubičićevoj izjavi da će promijeniti natječaj nazvao «lijepom viješću koja mu se jako sviđa».

Ima li mjesta za uštedu?

No, Balagoviću se daleko manje sviđa najava ministra kako će se zabočka bolnica morati odreći nečeg drugog da bi dobila višeslojni CT.

-Mi smo i inače u samom prijedlogu nabave radiološke opreme napravili veliku redukciju. Odrekli smo se, u ovoj fazi, angiosale, jednog važnog segmenta koji inače zahtjeva skupu aparaturu. To smo izbacili iz prvotnog prijedloga kao i još jedan multifunkcijski rendgenski aparat koji također nismo predložili da se nabavlja bez obzira što imamo za to predviđen prostor. Stavili smo u prijedlog samo četiri rendgenska aparata za koja smo mislili da su najnužniji za rad jedne županijske opće bolnice –rekao je Balagović te napomenuo da zbog svega toga na rendgenskoj opremi više nema mjesta za uštedu, no ne odbacuje mogućnost uštede kad je u pitanju neka druga oprema.

-Uvijek negdje ima mjesta za uštedu, samo je pitanje što nam je toliko važno, a što nije. Mi imamo nešto i vlastite opreme koju ćemo preseliti u novu bolnicu tako da se time u startu odričemo kupovanja novih aparata kao što su ultrazvuk za srce, ultrazvuk za krvne žile i ginekološki ultrazvuk –kaže Balagović.

Prevladao razum

Ministrovim priznanjem pogreške, naravno, zadovoljna je i Sonja Borovčak.

-Ako je greška, ja vjerujem da nije namjerna. Na kraju, Ministarstvo je zadužilo OB Zabok da u dogovoru s kućom koja se time bavi izradi tender. Mi smo to morali platiti i očekivali smo da će se ministarstvo držati onoga što piše u tom tenderu. No, sad je razum prevladao i još jednom ponavljam, nadam se da je to bila nenamjerna greška –rekla je Sonja Borovčak te naglasila da je kuća, odnosno, osoba koja je izradila tender za nabavu fiksne opreme za novu bolnicu, ujedno i konzultant u Ministarstvu zdravstva.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook