Prethodni članak
Sljedeći članak

Mještani Gornjeg Macelja traktorima zaustavili promet

Piše: Ivančica Jurčević Otkad je počela gradnja dionice autoceste do državne granice sa Slovenijom, mještanima Donjega




Otkad je počela gradnja dionice autoceste do državne granice sa Slovenijom, mještanima Donjega i Gornjeg Macelja životni uvjeti svakog su dana sve lošiji. Sela su doslovno pretvorena u gradilišta, prirodni je krajobraz preko noći promijenjen, a buka građevinskih strojeva ne prestaje.

Zatvorivši cestu za promet teških kamiona, pred mjesec dana u Donjemu Macelju stanovnici su prosvjedovali, a isto se dogodilo jučer u selu Lamoti. Radnici građevinskog poduzeća Produkt, koje je podizvođač radova na dionici autoceste Velika Ves - Macelj, teškim kamionima voze lokalnom cestom kroza selo. Ogorčeni mještani jučer su ih zaustavili traktorima i drugim građevinskim strojevima.

- Nezadovoljni smo jer su bez ikakva pitanja izvođači prisvojili lokalnu cestu za prilazne putove do gradilišta. Nitko nas ništa nije pitao, a cesta nije ni građena za promet teških kamiona. Sami smo platili dio novca za uređivanje ceste, a sada će se ona uništiti.

Mi drugoga puta nemamo. Na uskoj cesti kamion i automobil ne mogu se mimoići. Sada su tek počeli, a što nas čeka iduće tri godine, do kada će trajati radovi? Nisu riješeni imovinski odnosi ni potpisan ugovor za vožnju cestom kojim bi se utvrdile obveze izvođača radova - negoduju mještani.

Kako bi selo, koje je od državne granice sa Slovenijom i Europske unije udaljeno tek stotinjak metara, ostalo zaštićeno, stanovnici su tražili da se iznad sela sagradi vijadukt, ali on nije u projektu. Obećana im je zamjenska cesta, koja bi produžila put, a selo bi tada još više bilo odsječeno od glavne ceste.

- Ove smo zime imali velikih problema sa snijegom jer sami moramo čistiti put. Kako će tek biti kada nam još produže cestu? Djeci će trebati mnogo više vremena da stignu do škole - žale se mještani i najavljuju nove prosvjede ako se ništa ne riješi.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook