Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladi Zagorec odlučio kupiti parfeme. Pamtit će to cijeli život

  • Parfemi

    Foto: Pixsell/Ilustracija


Foto: Pixsell/Ilustracija/Arhiva (Nije u vezi s navedenim događajem niti predmetima)

Ovog je tjedna mladi, 20-godišnji Zagorec odlučio kupiti parfeme putem Interneta i na kraju se sve pretvorilo u događaj kojeg će sigurno pamtiti cijeli život, budući da je prevaren i ostao je bez nekoliko stotina eura.

O tom se događaju priopćenjem oglasila i Policijska uprava krapinsko - zagorska, u kojem potvrđuje da joj je 20-godišnji hrvatski državljanin prijavio kako je preko Internet trgovine naručio parfeme.

"Nakon narudžbe, na mobitel mu je stigla poruka s poveznicom internetske stranice na kojoj je trebao ažurirati podatke za dostavu.

20-godišnjak je potom otvorio link/poveznicu te upisao svoje osobne podatke i podatke tekućeg računa, nakon čega mu je s bankarskog računa skinut novčani iznos od nekoliko stotina eura.", priopćila je PU krapinsko - zagorska.

Stoga je policija ponovno uputila savjete građanima:
 
- budite oprezni prilikom kupovine određenih predmeta, alata, strojeva i sl., a koji su znatno jeftiniji jer se vjerojatno radi o nekom obliku prijevare, te možda ti predmeti uopće ne postoje, dok počinitelji žele da im uplatite dio novca koji onda žele zadržati za sebe i sl.

- budite oprezni kada kupujete na raznim stranicama preko interneta, budući da ima puno lažnih stranica kojima je cilj prikupiti podatke s vaših bankovnih kartica i time doći do vaših novaca na računu.

- pripazite, ukoliko netko uplaćuje novac na vaš račun, njemu treba samo vaš IBAN broj, ne trebaju mu drugi podaci, jer ukoliko traži i druge podatke postoji mogućnost da se radi o prijevari.

- kupujte samo preko provjerenih Internet stranica koje imaju zaštitu prilikom kupovine i nakon što ste se uvjerili da ta Internet stranica stvarno pripada toj trgovini.

- budite oprezni prilikom kupovina kriptovaluta jer ima puno lažnih stranica, a na kojima mislite da kupujete kriptovalute i sl., a u stvari samo uplaćujete novac prevarantima,(ima jako puno takvih oglasa na internetu koji izgledaju primamljivo i vi možete pomisliti da će te lako zaraditi novac, a ustvari ostanete i bez tog novca kojeg ste imali).

- prije kupovine, možete se savjetovati s djelatnikom banke koji je vaš osobni bankar.

- postoji istinita izreka: „Ako je predobro da bi bilo istinito, sigurno nije istinito“.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti možete pronaći na internetskim stranicama policije, Web Heroj i na YouTube kanalu MUP-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook