Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladi Zagorec u inovativnom timu koji je osmislio simulator na kojem vježbaju studenti medicine!


Niko Vrgoč (19) i Matej Gongola (20) dvojica su naizgled običnih mladića, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji uz faks iza sebe imaju brojne projekte i izvanredna postignuća.

Na natjecanju 'Start It Up' u organizaciji HSA odnijeli su pobjedu sa svojim ANGLER 3D printerom, odnosno projektom simulatora kirurgije zgloba koljena na kojem vježbaju studenti medicine kako bi usavršili svoje vještine za buduće kirurške zahvate, piše Danas.hr.

"Mi smo zapravo pobijedili na natjecanju s ANGLER 3D printerom za medicinske primjene koji mi proizvodimo. U suradnji s našim klijentima s Medicinskog fakulteta razvili smo, dizajnirali i isprintali uređaj za simulaciju kirurgije na našem medicinskom printeru. Taj simulator je praktički dokaz praktične primjene našeg 3D printera", objasnio je Niko, za kojeg s ponosom možemo reći da je naš Zagorec, iz Zaboka.

Za izradu printera trebalo im je oko godinu dana, a za razvoj simulatora svega mjesec dana.

"Odlazili smo na brojne sastanke s ortopedskim udrugama i Medicinskim fakultetom kako bismo što bolje razumjeli njihove potrebe. Najzahtjevnije nam je bilo izraditi alat za simulator koji nalikuje na pištoljčić s kamerom na vrhu. Taj alat kirurg umeće u koljeno, odnosno u simulator, kako bi mogao vidjeti proces operiranja", objašnjavaju nam mladići.

Na vlastitim projektima rade od srednje škole

Za Niku je izgradnja 3D printera postala već sada uobičajena stvar jer je svoj prvi izradio sa samo 15 godina.

"Bilo je dosta zahtjevno, ali sve je dostupno na internetu. Taj 3D printer sam napravio u svega nekoliko mjeseci, a to je bila samo želja i dobra volja za naučiti nešto novo i na kraju imati stroj s pomoću kojeg mogu izrađivati dijelove za druge projekte", prisjeća se Niko.

Ubrzo nakon 3D printera počeo je izrađivati i brojne druge stvari, a jedan od njih bio je i volan za video igrice tijekom korone, te je upravo tako upoznao Mateja koji mu je postao najbolji prijatelj i poslovni partner.

"Pred kraj 2020. godine, kada sam krenuo u 2. razred srednje škole, počeo sam izrađivati volan za simulator vožnje. Nisam ga imao namjeru koristiti već sam planirao slagati volane i prodavati ih. Skoro godinu dana radio sam, prototipirao i razvijao volane za simulatore vožnje svaki dan, dan i noć", priča nam Niko.

Trud i rad se uvijek isplate

Na svom bi projektu radio čim bi došao iz škole, a često se događalo da je ostajao budan do kasnih noćnih sati, odspavao vrlo kratko i ponovno krenuo u školu. Prisjeća se da je bilo nekih dana kada je i prespavao školu ili došao na zadnjih nekoliko sati, ali trud se na kraju isplatio.

"U tih prvih godinu dana nisam uspio prodati niti jedan volan, ali duboko sam vjerovao u svoj proizvod i da ću uspjeti prodati neki volan ili simulator vožnje. Pred kraj prvog polugodišta 3. razreda, profesori koji su znali što radim odlučili organizirati izložbu mojih proizvoda. Matej je tada bio 4.razred i radio je svoj završni rad, koji je bio simulator vožnje auta kako sam imao izložbu svojih volana i ostale opreme za simulatore vožnje, profesor koji je bio Mateju mentor za njegov završni rad nas je povezao. Počeli smo pričati o nekim idejama što bismo mogli raditi i rodilo se prijateljstvo", dodaje Niko.

Početak poslovne suradnje

Iako je tada Matej otišao na fakultet, a Niko ostao u srednjoj školi i nastavio raditi na svojem projektu nastavili su se družiti i smišljati nove projekte. Niki se nakon dvije godine mukotrpnog rada sreća osmjehnula te je svoje volane počeo prodavati.

"Izrađivao sam simulatore vožnje za testne vozače Rimac automobila poput Daria Šamca i za mnoge druge poznate rally vozače iz cijele Europe. Oni su me malo promovirali i počele su se redati prodaje volana i ostale opreme. Ubacio sam Mateja u tim za razvoj volana i opreme. Posao smo malo uhodali i počele su prodaje. Od tada smo nerazdvojni tandem i skoro svaki posao radimo zajedno", ispričao nam je Niko.

Planovi za budućnost

Mladići trenutno rade na nekoliko novih projekata koji su također povezani s medicinom.

"Imamo nekoliko projekata u planu. Trenutno najviše vremena i novca ulažemo u ANGLER i RoboLift (robotizirana invalidska kolica). RoboLift je za sada jedan od najzahtjevnijih projekata. Pomoću naših kolica rješavamo veliki problem s kojim se susreće medicinsko osoblje i njegovatelji. Kolica imaju mogućnost dizanja i spuštanja pacijenta te mogućnost ispruživanja iz sjedećeg u ležeći položaj. Na taj način njegovatelji ne trebaju ručno dizati pacijenta, već ga podižu pritiskom gumba na visinu bolničkog kreveta i tako izbjegavaju bolove u kičmi", pričaju nam.

Svoje projekte i priču planiraju nastaviti u Hrvatskoj, a koliko vole svoju zemlju dokazali su i kad je razorni potres pogodio Zagreb i Banovinu. Matej je sa svojim ocem radio na obnovi kuća od potresa.

"Mogu reći da nije bio lagan posao, svi znaju kako je vani na suncu kada je 35-40 stupnjeva, a mi smo gotovo cijelo ljeto radili na krovovima i u potkrovljima po takvim temperaturama", prisjetio se Matej.

Privatan život

Uz sve fakultetske obaveze i projekte na kojima rade, vrlo je teško održavati i imati privatan život, ali dečki i to uspijevaju. Matej je zaručen i živi sa zaručnicom, a zanimalo nas je kako to funkcionira i pati li privatan život.

"Najbitnije u tome svemu je dobra komunikacija i fleksibilnost. To je bilo teško u nekim trenutcima postići, ali je ipak uspjelo. Tako da mogu reći da privatan život ne pati zbog svih obveza već također imamo od toga svega koristi. Svaki dan se uči nešto novo i usklađuje se s postojećim", iskren je Matej.

Ovi iznimni mladići dokaz su da se trud i rad uvijek isplati, ali i da se u Hrvatskoj može uspjeti, a njihova poruka mladima je: "Sve što se može raditi vani, može se raditi i u Hrvatskoj. Tko želi nešto postići, može to ostvariti ovdje. Potrebna je samo dobra volja, učenje i rad".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook