Prethodni članak
Sljedeći članak

Muke po bolnici: Zagorci, dajte 65 %!

Model financiranja nabave opreme za Opću bolnicu je prema mišljenju naše Županije potpuno neprihvatljiv jer Županija već


Model financiranja nabave opreme za Opću bolnicu je prema mišljenju naše Županije potpuno neprihvatljiv jer Županija već sudjeluje u otplati 50% kreditnog zaduženja za izgradnju bolnice iz decentraliziranih sredstava.


-Došli smo u fazu kad treba razgovarati o opremi bolnice jer je pred donošenjem državni proračun. Na sjednici Vlade u Krapini, premijer Sanader je, u prisutnosti brojnih dužnosnika državnog i županijskog nivoa, obećao na gradilištu Opće bolnice na Bračku da će se problem opreme riješiti. Ne vjerujem da bi proeuropski orijentiran premijer Sanader i ministar zdravstva Neven Ljubičić pogazili javno dano obećanje- optimistična je predsjednica Odbora za gradnju bolnice i predsjednica Županijske skupštine, Sonja Borovčak, usprkos trenutnim nesporazumima s MZSS-om.

Umjesto ministra, pomoćnica

- O opremanju bolnice je naša županica Vlasta Hubicki razgovarala s ministrom zdravstva i na finalnoj večeri festivala u Krapini, na temelju kojega je službeno zatražila razgovor s njim 27. rujna. No, odgovor nije stigao. Zahtjev je ponovljen 14. listopada, da bi 25. listopada dobili obavijest da će nas primiti dan kasnije. U ime Županije smo, budući je naša županica na rehabilitaciji poslije operacije, nakon dogovora s njom, ministru otišli dožupan dr. Gredičak i ja. No, ministra nije bilo. Primila nas je njegova pomoćnica u Upravi za ekonomske poslove Katja Matijević- kaže Borovčak, nezadovoljna službenom zabilješkom s tog sastanka koji je u Županiju stigao 3. studenog. –Prema zabilješci, o opremi se može razgovarati u visini od 100 milijuna kuna s PDV-om, od čega bi 35 posto dalo ministarstvo, a ostatak bi trebala dati Županija. Odmah smo rekli da je to neprihvatljivo i očitovali smo se na taj način. Smatram da to nije konačno i ipak očekujemo razgovor s ministrom, a vjerujemo i da premijer nije s tim upoznat, budući da je obećao da neće biti problema- dodala je Borovčak, podsjetivši da je premijer rekao u Krapini da je to «strateški projekt».- Porezni smo obveznici kao i svi drugi. Nećemo dozvoliti da nas se stalno zaobilazi- kaže Borovčak, koja ipak vjeruje da će se u državnom proračunu naći novca i za Zagorce.

Sonja Borovčak

U dopisu kojeg je ministarstvu poslao zamjenik županice Zorko Vidiček, stoji objašnjenje zbog čega je njihov prijedlog Županiji neprihvatljiv. «Županija zbog obveza preuzetih za izgradnju nove Opće bolnice, kao i zbog obveza iz ranijih godina, nema, sukladno zakonu o proračunu i Zakonu o izvršavanju Državnog proračuna, zakonske mogućnosti daljnjeg zaduživanja. Zbog navedenog o temi opremanja bolnice molimo ponovo hitni sastanak radi dogovora o realnim mogućnostima osiguranja sredstava za nabavu opreme. Za sastanak će Županija pripremiti mogućnost svog sudjelovanja u opremanju bolnice.


Prema modelu financiranja kakav je predložilo ministarstvo, ono bi u državnom proračunu za 2006. i 2007. godinu osiguralo 10. milijuna kn, a za 2008. 15. milijuna kuna. Isporuka opreme bi se ugovorila odmah po sklapanju ugovora, jednokratno, a plaćanje kroz 3 godine. Trebalo bi napraviti i popis postojeće opreme u OB Zabok i vidjeti što se od toga može prenijeti u novu.

Prema mišljenju Sonje Borovčak, takav model je potpuno neprihvatljiv jer Županija već sudjeluje u otplati 50% kreditnog zaduženja za izgradnju bolnice iz decentraliziranih sredstava. Dodatna financijska zaduženja su za Županiju neprihvatljiva. Dr. Ljudevit Ulaković, prisutan sastanku u ministarstvu kao ravnatelj OB Zabok, staru opremu drži neupotrebljivom, niti će dozvoliti njeno preseljenje o novu bolnicu.

S modelom financiranja nabave opreme MZSS-a, ne slaže se ni dožupan dr. Davor Gredičak, koji je na istom sastanku rekao da Županija namjerava prodati nekretnine u svom vlasništvu i tako namaknuti oko 5 milijuna kuna, a zaduženje od ukupno 65 milijuna kuna kroz 3 godine je, smatra, neprihvatljivo.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook