Prethodni članak
Sljedeći članak

Na hitnoj se štedi, a na specijaliste se rasipa

Vozači hitne pomoći jedinstvenog županijskog Doma zdravlja, njih ukupno 47, dugo su nezadovoljni i u sporu su s upravom.


Vozači hitne pomoći jedinstvenog županijskog Doma zdravlja, njih ukupno 47, dugo su nezadovoljni i u sporu su s upravom. U strahu da će za izgovorenu javnu riječ dobiti i otkaze, vozači su se sa svojim problemima požalili županijskom vijećniku dr. Višeslavu Ćuku koji je na sjednici zagorske Županijske skupštine s tim problemima i javno upoznao skupštinare.

Vozači se žale da je njihova ravnateljica Srebrenka Belec u izravnom sukobu interesa sa svojim suprugom Željkom Belecom, koji je prvi čovjek zagorskoga HZZO-a.

- Gospođa Belec ispostavlja račune, a njezin suprug Željko Belec ih odobrava i potpisuje. Oni se doma mogu dogovarati koliko će Srebrenka računa ispostaviti, a koliko će ih Željko Belec odobriti. Vozači su mi se požalili da im Srebrenka Belec "drapa" putne naloge i da ih ispostavi baš toliko koliko je po ukusu njezinu mužu.

To se naročito odnosi na vozače iz udaljenijih pograničnih dijelova Zagorja. Da nema klasičnog sukoba interesa, županijski Dom zdravlja mogao bi od HZZO-a naplatiti mnogo više novca nego što ih naplaćuje sada - rekao je dr. Višeslav Ćuk.

Jedan od ogorčenih vozača hitne pomoći rekao je kako uprava Doma zdravlja s ciljem da štedi i posluje pozitivno, vozačima ne isplaćuje ni zarađene prekovremene sate, a neki ih imaju i po 150 sati na mjesec, ni naknadu za godišnji odmor u skladu s potpisanim kolektivnim ugovorom, a istodobno zapošljavaju 16 novih vozača i to bez ikakvih kriterija i preko veze te uvode tri smjene. Preko odvjetničkog ureda Silvija Degena sve su to utužili, ali kad je Degenov odvjetnik htio razgovarati s ravnateljicom, ona ga je istjerala iz kancelarije. I dok se s jedne strane štedi, s druge se rasipa kapom i šakom.

- Moraju li u zagorskim domovima zdravlja dva puta po dva sata raditi isključivo specijalisti iz Zagreba, kad isti taj posao mogu obavljati i doktori specijalisti iz bolnica u Zaboku, Krapinskih ili Stubičkih Toplica?

Jedan dolazak specijalista iz Zagreba na dva sata stoji Dom zdravlja otprilike tisuću kuna, a za isti taj posao specijalisti iz Zagorja stajali bi dva do tri puta manje. Sve se to događa jer su Srebrenka i Željko Belec u dobrim privatnim odnosima sa zagrebačkim specijalistima kojima su ponudili posao - kategoričan je dr. Višeslav Ćuk.

Večernji list/Zagorje.com

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook