Prethodni članak
Sljedeći članak

Na KBC Rebro u 24 sata donirano čak deset organa, jedno je srce transplantirano 5,5 - godišnjoj djevojčici

Okupio se tim od 60 liječnika i osoblja, a organi su otišli za Njemačku, Austriju, Mađarsku i Belgiju

  • transplantacija

    Izvor: Jutarnji list


U Kliničkom bolničkom centru Zagreb u jednom danu donirano je deset organa, a da bi se to moglo ostvariti trebalo je u vrlo kratkom vremenu okupiti gotovo 60 liječnika, medicinskih sestara, mikrobiologa, radiologa…, piše Jutarnji list.

Prije tjedan dana na KBC-u Zagreb nastala je prilično velika strka jer se pojavila, gotovo istodobno, mogućnost eksplantacije deset organa od tri pacijenta stradala u prometnim nesrećama. Njihove su obitelji odlučile donirati organe te pomoći drugima i spasiti čak deset života.

U kratkom roku okupilo se 60 liječnika i članova osoblja, od kojih su se mnogi vratili s godišnjeg odmora, kako bi se ovaj pothvat mogao ostvariti.

Po dva bubrega dobili su pacijenti u Austriji i Njemačkoj, jedan je otišao u Mađarsku, a jedno su srce i jetra donirani u Belgiju. U Hrvatskoj je ostalo jedno srce i bubreg, koji su transplantirani u KBC-u Zagreb te jetra koja su transplantirana u KB-u Merkur, a liječnici kažu da se svi primatelji organa dobro oporavljaju.

Inače, srce je transplantirano 5,5 – gosišnjoj djevojčici koja je imala urođenu srčanu grašku te je bila na listi čekanja tri mjeseca.

Ovaj primjer govori da je Hrvatska i dalje u samom svjetskom vrhu i po darivanju organa i po transplantacijama na milijun stanovnika, što nije poremetila ni korona, piše Jutarnji list.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook