Prethodni članak
Sljedeći članak

''Na konju u muzeje''

U pet vikenda u pet muzeja jedan sjajan program


Danas je u Galeriji Antuna Augustinčića, u okruženju skulptura konja i jahača, održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi, zajednički program svih muzeja okupljenih u Muzeje Hrvatskog zagorja nazvan "Na konju u Muzeje".

Program je namijenjen obiteljima s djecom, trajat će od 5. studenog 2022. do 4. prosinca 2022. godine kada slijedi velika završnica u Kumrovcu uz paljenje druge adventske svijeće, te dolazak sv. Nikole i Krampusa u kočiji koju će vući konji. Svoj djeci će biti podijeljeni slatki poklončići, a najsretniju obitelji koja se bude uključila u program "Na konju u Muzeje", Centar "Ritam s konjem" iz Stubičkih Toplica, partner projekta, nagradit će školom jahanja.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol uvodno je predstavio program, napomenuvši da je ideja nastala još prije dvije godine. ''Ideja je bila da se sve jedinice Muzeja okupe oko jedne zajedničke teme. Tu su uskočile muzejske pedagoginje, kojima zahvaljujem. Prvi sastanci su počeli prije godinu dana i prve ideje i tu se izrodio konj koji povezuje svih pet muzeja, počevši od Krapine i prapovijesti i evolucije konja, u Stubici imamo borbene konje, kočije su iz 18. stoljeća u Dvoru Veliki Tabor, za Kumrovec kao dječja igračka je jedan simboličan konj na UNESCO zaštićenoj listi nematerijalne baštine, a u Klanjcu možda i neprepoznatljiviji Augustinčićev spomenik miru.'' Sabol je posebno zahvalio Josipu Kneziću iz Centra  ''Ritam s konjem'' iz Stubičkih Toplica, koji je i pokrovitelj ovog programa, jer će svi sudionici sudjelovati u nagradnoj igri, a najsretniji od njih dobit će bogatu nagradu. ''Ovakav način rada sa publikom, sa djecom, a program je namijenjen obiteljima s djecom, ne postoji u hrvatskim muzejima, te da je ovo prvi puta da se pet različitih muzeja okupilo u jedna zajednički program i nadam se da je ovo samo početak suradnje.'' – rekao je Sabol.

Muzejska pedagoginja Dvora Veliki Tabor Kristina Pavlović pojasnila je način funkcioniranja programa. ''Radionice će se održavati subotom i nedjeljom u 10 i 14 sati. Namijenjene su djeci koja za 46 kuna dobe drevnog konjića, knjižicu u kojoj se nalaze tekstovi o temama posebno za svaki muzej i naljepnice koje se lijepe na određena mjesta, što će pomoći upoznavanju tema. U cijenu je uključena i radionica, a raspored je takav da će u jednom danu biti moguće posjetiti dvije radionice.'' – pojasnila je Pavlović. Ulaznice sa muzej se posebno plaća, a sva djeca koja barem jednom sudjeluju u radionici ulaze u završno izvlačenje za nagradu. ''Izrađeno je 500 k0njića, dakle po 100 za svaku ustrojstvenu jedinicu, a oni će se ukrašavati na radionicama. Program će trajati od 5. studenoga do 4. prosinca, dakle u pet vikenda.'' rekla je Pavlović i dodala da će se sve moći pratiti na Facebooku i Instagramu.

Programe provode po muzejima muzejske pedagoginje.

U Muzeju Staro selo Kumrovec tema je konj kao igračka. Muzejska pedagoginja Tatjana Brlek  podsjetila je kako posjetitelji u ovom muzeju mogu upoznati stalnu muzejski postav tradicijskih drvenih dječjih igračaka i pučkih svirala. ''To je ujedno i motiv-poticaj temeljem kojeg će djeca moći oslikavati konjiće, koje će dobiti prilikom dolaska u muzej. Završetak je u nedjleju 4. prosinca, uoči obilježavanja Nikolinja, uz susret sa Svetim Nikolom i Krampusom, koji će stići kočijom, koju će voziti konji.'' – rekla je Brlek i izrazila nadu da će projekt dodatno doprinijeti popularizaciji dječjih drvenih igračaka, koje su i tako prepoznatljivost i simbol našeg Hrvatskog zagorja.

U Muzeju Seljačkih buna obrađuju se bojni konji, vitezovi i slična tematika. Muzejska pedagoginja Jelena Bužanić pojasnila je da će se na radionicama baviti konjem u smislu njegovog značenja u vojnoj povijesti. ''Saznat ćemo kakvi su se konji koristili u vojsci, koliko su bili veliki, kako su izgledali, kakvu su imali vojnu opremu, a sve to potaknuto onim konjem kojeg imamo u okviru našeg stalnog postava.'' – rekla je Bužanić i naglasila da se kroz radionice može naučiti o važnosti konja u povijesti vojske i želi naglasiti jako važnu vezu konja i jahača.

Muzej krapinskih neandertalaca obrađuje prošlost i anatomiju konja. Muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić  rekla je kako će svi polaznici radionica biti upoznati s konjem iz prapovijesti, s njegovim razvojem i evolucijom, kao i sa odnosom čovjeka i konja u prapovijesti. ''Cijelu priču ćemo povezati sa zanimljivim muzejskim predmetima, a imat ćemo razne aktivnosti na radionicama s obzirom na dob djece. Djeca će izrađivati knjižice koje će biti u obliku konja, svaki list će biti posvećen jednom razvojnom obliku, odnosno jednoj vrsti pra-konja i kroz tu izradu, a djeca će lijepiti naljepnice, ilustrirati, unositi neke informacije i na taj način kroz izradu knjižice o evoluciji konja saznati zanimljivosti, primjerice d asu prvi konji bili mali poput psa ili lisice i sl''. – rekla je Lončar Uvodić.

U Dvoru Veliki Tabor tema je konj u službi prijevoza, obrađuju se kočije i prijevoz u vrijeme 18. i 19. stoljeća. Muzejska pedagoginja Kristina Pavlović naglasila je kako u Dvoru Veliki Tabor postoje dvije kočije. ''Za te kočije ne znamo čije su bile, jer su naslijeđene u muzeju. Prema svom izgledu pripadaju 18. ili 19. stoljeću. Nećemo se baviti njihovom poviješću, nego ćemo od dijelova drvenih sastavljati kočiju i kačiti na konja, tako da će oni koji obiđu uz ukrašenog konjića imati i kočiju.'' – rekla je Pavlović i dodala da je i namjera djeci prikazati da su se i po bregima vlasnici Velikog Tabora vozili u kočijama, da su služile i za lov i za užitak, ali su bila i sredstvo prijevoza.

U Galeriji Antuna Augustinčića obrađuje se konj u umjetnosti. Muzejska pedagoginja Petra Šoltić podsjetila je da se u stalnom postavu muzeja nalazi model velikog spomenika koji se inače u originalnom izdanju nalazi u New Yorku i bio je poklon bivše države Ujedinjenim narodima 1954. godine. ''Malo nam se čini da zaboravljamo na taj fenomenalan spomenik, pa smo u sklopu ovog programa odlučili malo podsjetiti na njega i malo ispričati kako takav spomenik nastaje, koji su tu procesi upleteni. Izrađivat ćemo konstrukciju i preko toga proizvesti umanjenu skicu modela kipa''. – rekla je Šoltić.

Predsjednik Centra "Ritam s konjem" koji se kao partner uključio u ovaj projekt Josip Knezić izrazio je zadovoljstvo zbog uključivanja. ''Ponosni smo biti dio ove priče i jako nas raduje da svi manji klubovi, koji djeluju u Zagorju i izvan njega mogu biti dio jednog koncepta, a to je koncept koji se zove ''Na konju u muzeje''. Neki kažu da danas konj nema svrhu, ali ja tvrdim da ima svrhu i to edukativnu i rehabilitacijsku. Upravo u Centru ''Rima s konjem'', koji posluje od 2014. godine stavili smo naglasak na dva područja djelovanja, rehabilitaciju uz pomoć konja, te edukacija poput škole jahanja, terenskog jahanja, natjecanja i dr. Najveća dobrobit je da približimo konje djeci od malena. '' rekao je Knezić i dodao kako vjeruje da će i ovaj program privući veliki broj obitelji s djecom i da će se puno djece zaljubiti u konje. '' Mi ćemo se potruditi da kroz nagradu ta ljubav preraste i u nešto više.'' – zaključio je Knezić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook