Prethodni članak
Sljedeći članak

Na presici Nacionalnog stožera rečeno kakvo će biti radno vrijeme trgovina

Božinović je odgovario i na pitanje što će biti s outletima


Podsjetimo, prva faza popuštanja mjera počinje od ponedjeljka 27. travnja. - Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači - rekao je ministar Davor Božinović. Ponovio je i da se od 2. svibnja omogućava održavanje vjerskih okupljanja, prenosi Index.

-Radno vrijeme vraća se na vrijeme otprije pandemije. Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija. Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovina na benzinskim crpkama, rekao je Božinović. Capak je rekao kako još nisu napravili preporuke za vjerska okupljanja i za druge objekte koji se otvaraju u drugoj i trećoj fazi. - Mislim da s brojem ozdravljenih možemo biti zadovoljni. Prvi put je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih. Taj trend će se nastaviti ako se i dalje svi budemo pridržavali pravila - rekla je Alemka Markotić, prenosi Index.

Božinović odgovara na pitanje što će biti s outletima. - Treba malo čitati ovu uredbu. Rad unutar trgovina unutar trgovačkih centara se ne dopušta, osim za dućane s prehrambenom i higijenskom robom. Ono što je izvana, nema nikakve razlike između nekog dućana u gradu i nekog u outletu - rekao je Božinović.

Za prodaju odjeće Capak je rekao da je dozvoljena osim u šoping centrima jer nije zabilježen prijenos koronavirusa na tekstilu. Gdje god je to moguće će se preporučiti da se ne koriste kabine nego da se roba uzme kod kuće i da se onda proba i vrati u slučaju potrebe. Rizik je naveći kod one odjeće koja se oblači preko glave, tu mogu ostati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da virus, ako postoji, odumre, pojasnio je Capak, prenosi Index. Capak odgovara na pitanje o tome koje će epidemiološke mjere biti propsisane: "Vodili smo računa da se to treba iskomunicirati široko s medijima i svakim građaninom. Radi se o mjerama higijene i distanciranje. U nekim objektima će se trebati nositi maske." Naveo je i primjer knjižnica gdje će biti preporuka da sve knjige budu "obučene" u najlon kako bi se mogle dezinficirati.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook