Prethodni članak
Sljedeći članak

Najava promjena za hrvatske vozače: Alcolock u automobilima, izvanredni liječnički pregledi?


Informaciju o tome u kojem će pravca pravna regulativa sigurnosti cestovnog prometa krenuti u sljedećem devetogodišnjem razdoblju može se dobiti uvidom u Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. koji je trenutno u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Što se želi postići do 2030.?

Prepoloviti broj teških nesreća! Prepoloviti udio vozila koja se kreću brzinom većom od ograničene te postići smanjenje smrti i ozljeda povezanih s brzinom, donosi Revijahak.

Liječnički pregledi

U sferi izmjena i dopuna zakonske regulative predviđa se potencijalno uvođenje izvanrednog liječničkog pregleda i edukacija za vozače recidiviste višestruko uhvaćene tijekom upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili opojnih sredstava. Međutim, to nije sve što se alkohola tiče!

Detektor alkohola

U „igri“ je predlaganje obveze ugradnje Alcohol Interlock uređaja u vozila osoba koje su u više navrata sankcionirane zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Ističe se i poticanje dobrovoljnog korištenja Alcohol interlock uređaja za profesionalne vozače.

Čistih 0,0 promila?

Neki već špekuliraju na temu apsolutne zabrane alkohola u krvi za sve vozače u budućnosti, znači čistih 0,0 promila. Međutim, Nacionalni program u ovoj fazi tek govori o istraživanju mogućnosti i učinkovitost promjene graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača.

Nisu ni mobiteli ni prometnice ostale pošteđene u ovom Nacionalnom planu o kojem se trenutno provodi savjetovanje. Navodi se tako potreba za razmatranjem i predlaganjem mogućnosti za povećanje broja retroaktivnih ispitivanja korištenja mobilnih uređaja u slučaju teških prometnih nesreća (u cilju utvrđivanja je li vozač koristio mobitel tijekom nastanka prometnih nesreća). Također, predlaže se i istražiti načine rada i učinkovitost prometnih kamera koje bilježe telefoniranje, tipkanje itd. te predložiti rješenja za postavljanje istih.

Spominje se i uspostava helikopterske hitne medicinske službe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook