Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon paklenih vrućina, stiže velika promjena: ‘Moguće su oluje, obilni pljuskovi, tuča...‘

  • pljusak pljuskovi nevrijeme

    Foto: Ilustracija - Patrik Macek/Pixsell


Novi toplinski val koji je pogodio Hrvatsku sa sobom je donio ekstremnu vrućinu i temperature zbog čega su na snazi najviša upozorenja za brojne hrvatske regije.

U Kninu je u subotu izmjereno čak 36.5 °C, u Drnišu samo pola stupnja niže, a 'kuhali' su se i u Šibeniku na 35.6 °C. Kako prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju će biti pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće.

Na snazi je najviši, crveni alarm za riječku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju, a označava izuzetno opasno vrijeme. 

Iz DHMZ-a i Ravnateljstva civilne zaštite uputili su apel građanima da poduzmu mjere zbog ekstremno visokih temperatura.

- Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - navode na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.


Stupanj niže pripravnosti, odnosno narančasti meteoalarm, na snazi je za gospićku regiju gdje se očekuju temperature više od 33 °C. Meteoalarm je na snazi i za zagrebačku, karlovačku regiju zbog toplinskog vala, te sami jug Dalmacije, gdje se očekuju udari pojačane bure.

Nakon vedrog i vrućeg vikenda, isto vrijeme nastavit će se i u idućem tjednu uz mogućnost novih toplinskih valova. Temperature će se ponovno približavati 40-ici zbog čega su izdana crvena upozorenja u nekim regijama, a kiše nema na vidiku sve do blagdana Velike Gospe kad su mogući kratkotrajni pljuskovi na područjima Gorskog kotara, Like i dijelova Dalmacije.

Prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec za Jutarnji je otkrio kakvo nas vrijeme očekuje sve do kraja ljeta. Što se više približavamo sredini kolovoza, očekuje se nastavak vrućine uz većinom stabilne vremenske prilike i obilje sunca.

Mikec upozorava kako će biti povećana opasnost od vrućina koje mogu djelovati na zdravlje, odnosno od toplinskih valova posebice na Jadranu.

- U drugoj polovini sljedećeg tjedna, od blagdana Velike Gospe, postoje izgledi za dotok manje toplog i povremeno vlažnijeg zraka u naše krajeve pa bi vrućina trebala popustiti, barem u kopnenim područjima te moguće i na sjevernom Jadranu - smatra Mikec.

Zahlađenje uzrokovano hladnijim i vlažnim zrakom donosi sa sobom će donijeti i druge promjene vremena. Prognostičar DHMZ-a tako kaže da će u drugoj polovici mjeseca, otprilike u razdoblju između 15. i 25. kolovoza, u tim krajevima biti povećana vjerojatnost za nestabilnije vrijeme uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu.


Dodaje kako toliko daleko u budućnost nije moguće prognozirati intenzitet pljuskova, ali s obzirom na veliku toplinu, odnosno sadržaj energije u atmosferi, nije isključena pojava povremeno ponekog lokalnog grmljavinskog nevremena uz olujan vjetar, obilnu kišu pa i tuču.

- Popuštanje vrućine na jugu zemlje nije toliko izgledno, ali toplinski val koji će trajati idućih dana u tom bi razdoblju i ondje mogao okončati ili barem oslabjeti - kazao je Mikec za Jutarnji.

Navodi kako prema trenutačno dostupnim prognostičkim izračunima krajem kolovoza i u prvom dijelu rujna nema signala za znatnije zahlađenje što znači da bi se ljetna toplina mogla nastaviti i u tom razdoblju. Posebno se to odnosi na regiju Dalmacije, iako vjerojatnost za izraženu vrućinu i toplinske valove nije velika.


Prognostičar podsjeća kako je prošlih godina u većem dijelu rujna došlo do produženja ljeta, odnosno iznadprosječnih temperatura, pa je lako moguće kako će slično biti i ove godine s obzirom na promjene u klimi koje doživljavamo.

Napominje kako dugoročne prognoze ipak ne mogu biti odveć detaljne te da je za preciznije predviđanje vremenskih prilika u toliko dalekoj budućnosti potrebno pričekati i pratiti svakodnevne prognoze u idućim tjednima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook