Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon promjene uvjeta, predan veći broj zahtjeva za dječji doplatak

  • vrtić upis upisi

    Foto: Pixsell/Ilustracija


Od ove je godine veći broj roditelja ostvario pravo na dječji doplatak zbog promjene uvjeta za ostvarivanje tog prava. Najvažnija novost je povećanje dohodovnog cenzusa, a povećao se i sam iznos doplatka i uvelo pet dohodovnih razreda umjesto nekadašnja tri. Također, neki roditelji imaju pravo i na dodatak na dječji doplatak.

Najvažnija novost koja se tiče građana, a koja je vezana uz ostvarivanje prava na dječji doplatak, jest povećanje dohodovnog cenzusa. Tako sada prihod po članu kućanstva treba biti manji od 618 eura kako bi građani ostvarili to pravo, a visina dohodovnog cenzusa ovisi o pet razreda, rekla je pomoćnica ravnatelja za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, doplatka za djecu i nacionalne naknade za starije osobe, Suzana Filipović za HRT.

- Prihod po članu kućanstva treba biti manji od 618,02 eura, ali postoje i cenzusni razredi kojih je pet, a o kojima zapravo ovisi visina doplatka za djecu. Ti cenzusni razredi su od 30 do 61 euro, rekla je Filipović. 

Osim povećanja dohodovnog cenzusa, za roditelje koji imaju troje ili više djece, od velike je važnosti i dodatak na dječji doplatak:

- Za svako treće, četvrto i sljedeće dijete postoji i jedan dodatak, to je pronatalitetni dodatak i on iznosi 66,36 eura po djetetu. Ako osoba ima četvero djece, jedno dijete je recimo na fakultetu, a troje djece idu u osnovnu ili srednju školu, i za njih ima pravo na doplatak za djecu, onda dobiva po svakom djetetu 66,36 eura, to je taj dodatak, istaknula je Filipović. 

A istaknula je i do koje djetetove godine je moguće primati doplatak:

- Prva granica je 15. godina života, odnosno za djecu u osnovnoj školi, a druga granica je 19 godina života za djecu u srednjoj školi. Međutim, zakon je prilagođen i onim situacijama kada srednja škola traje pet godina, kao što je slučaj kod medicinskih sestara, i tada je moguće ostvariti doplatak za djecu do 20. godine, kazala je Filipović. 

Do sredine kolovoza zaprimljeno je oko 192 tisuće zahtjeva, znatno više nego tijekom cijele prošle godine, zaključila je Filipović. Informacije o predavanju zahtjeva za dječji doplatak, građani mogu pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.  

Opak, mnogi se roditelji po društvenim mrežama žale kako još uvijek nisu dobili rješenje niti isplate.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook