Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon uzaludnog čekanja vozila hitne pomoći liječnicu u kućni posjet odvezao novinar Večernjeg lista

Prije dolaska liječnice pacijent je pao, natukao rebra i nije mogao sam ustati

Unatoč općepoznatoj (lošem) st


Prije dolaska liječnice pacijent je pao, natukao rebra i nije mogao sam ustati

Unatoč općepoznatoj (lošem) stanju u zdravstvu, ostali smo iznenađeni događajem koji se ovih dana dogodio u konjščinskoj ambulanti zlatarske ispostave Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, a koji nam je pružio dodatan uvid u nezavidan položaj liječnika obiteljske medicine.
Pao i natukao rebra


Nikica Božović, liječnica s tridesetogodišnjim stažem, od kojeg je veći dio odradila u Konjščini, od patronažne je sestre primila obavijest da je pacijenta F. Š., kojem svakodnevno donosi ručak, zatekla na podu u potpuno izgubljenom i dezorijentiranom stanju.

Nakon dva sata uzaludnoga čekanja kola hitne pomoći, a s obzirom na naše dugogodišnje poznanstvo, nazvala je našeg novinara i zamolila da ju odveze do desetak kilometara udaljenog sela gdje pacijent živi. Riječ je o osobi koja boluje od teškog oblika kožnog karcinoma, a da bi sve bilo gore, živi sam. Prije dolaska liječnice, pacijent je pao i pošteno si natukao rebra i nije se više mogao ustati.

Našli smo ga kako leži na podu i prošlo je dosta vremena prije nego što je doktorica pacijenta uspjela strpljivim razgovorom polako dovesti u relativno normalno stanje i nagovoriti ga da legne u postolju. U razgovoru s dr. Božović saznali smo da je to gotovo učestala situacija, a nikako iznimka, koja traje otkad je konjščinskoj ambulanti ukinuto dnevno dežurstvo kola hitne pomoći.

S obzirom na nedostatan broj ambulantnih vozila, njezin odlazak u kućne posjete moguće je realizirati samo zahvaljujući prijateljima i poznanicima koji joj uglavnom rado izlaze u susret, ali radno vrijeme time joj se produljuje na daleko više od osam sati dnevno.

Nema dovoljno osoblja


Dom zdravlja nema dovoljno medicinskog osoblja, kao ni kola hitne pomoći, dodaje, ali i vozača, kojima su početkom godine produljeni ugovori, ipak je premalo.

Dr. Božović svjesna je da država nema dovoljno novca za sve što je potrebno kako bi zdravstvo funkcioniralo bez problema, ali ni ona ne može istodobno skakati po terenu, biti u ordinaciji u kojoj dnevno obradi po 70 pacijenata te obavljati administrativne poslove kojima je nova zdravstvena reforma dodatno opteretila liječnike obiteljske medicine. Napomenuvši kako je reforma donijela i nešto dobro, istaknula je mogućnost davanja lijekova nekoliko mjeseci unaprijed kroničnim pacijentima, što ipak rasterećuje posao liječnicima.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook