Prethodni članak
Sljedeći članak

Naredba o uništavanju GMO kukuruza

Poljoprivrednici Krapinsko-zagorske županije koji su zasijali sjeme Pioneerovog hibridnog kukuruza pod oznakom PR34G13 k


Poljoprivrednici Krapinsko-zagorske županije koji su zasijali sjeme Pioneerovog hibridnog kukuruza pod oznakom PR34G13 koje sadrži genetski modificirane organizme moraju se odmah javiti u Ured državne uprave u Krapini ili njegove ispostave u Donjoj Stubici, Klanjcu, Pregradi, Zaboku i Zlataru, gdje će dobiti potrebne informacije, obrazac prijave zasijanih površina i obrazac o uništavanju usjeva.

Prema naredbi ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića vlasnici usjeva tog hibrida dužni su odmah prijaviti zasijane površine, a u roku od deset dana usjeve uništiti. Usjevi se uništavaju mehanički, košnjom, tarupiranjem ili tanjuranjem, uglavnom tako da se uništi nadzemna biljna masa, a ostaci zaoru.

Nadzor nad uništavanjem usjeva provodit će poljoprivredna inspekcija. Zbog hitnosti, osim u radne dane, kada radi od 7 do 15 sati, Ured državne uprave i njegove ispostave radit će i u subotu i nedjelju, 17. i 18. srpnja od 9 do 12 sati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook