Prethodni članak
Sljedeći članak

Ne popuštajte trgovačkom otporu povratu ambalaže

Koalicija građanskih civilnih inicijativa devet nevladinih udruga danas je pozvala građane da ne popuste trgovačkom otpo


Koalicija građanskih civilnih inicijativa devet nevladinih udruga danas je pozvala građane da ne popuste trgovačkom otporu povratu ambalaže, jer su Zakon o otpadu i Pravilnik o ambalaži stupili na snagu.

Građani nisu proizvođači 13 milijuna tona otpada na godinu, nego su samo posljednji u lancu onih koji otpad proizvode i puštaju na tržište. Stoga, dok trgovački centri i tvrtke ne osiguraju smještaj za plastičnu i staklenu ambalažu, ostavite im ambalažni otpad u trgovinama te za to tražite natrag svoj već uložen novac! Moraju vam platiti povrat ambalaže! , navode udruge u zajedničkom priopćenju u povodu, kako navode, HUP-ova odbijanja primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Udruge od Hrvatske udruge poslodavaca zahtijevaju da odmah i hitno javno povuče svoju odluku o neprihvaćanju Pravilnika o ambalaži (koji je jučer stupio na snagu), a ako to ne učine, zahtijevaju od Vlade da protiv njih primjeni kaznene mjere po Zakonu o otpadu .

Od svih trgovina i stranih trgovačkih lanaca traže da odmah osiguraju tehničke i financijske uvjete kako bi se građani mogli uključiti u povrat ambalaže, uz zakonski propisanu novčanu naknadu (50 lipa za svaku staklenu, plastičnu ili limenu ambalažu), jer su za to imale sasvim dovoljno vremena u tijeku cijele 2005.

Od županijskih i gradskih vlasti traže da odmah u rad uključe inspekcijske službe, a u praćenje primjene Pravilnika i lokalne udruge civilnog društva.

Ad hoc koalicija devet nevladinih udruga (Osječki zeleni, Društvo za kulturu i suživot s prirodom, Eko Kvarner, Presscentar za okoliš Hrvatske, Život-udruga za dobrobit životinja, Prijatelji životinja, Eko Oroslavje, Eko Omblići i Hrvatska udruga za zaštitu potrošača) najavila je da će u gradovima i sjedištima javno poučavati građane o propisima o otpadu, poticati ih na primjenu propisa te izvješćivati o štetama i opasnostima za zdravlje od onečišćenja i trajna oštećenja okoliša zbog nepropisna odlaganja smeća i otpada.

U priopćenju uz ostalo navode da podupiru nastojanja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša da se hitno uvede red u nagomilane teškoće nastale zbog prikupljanja i odlaganja smeća.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook