Prethodni članak
Sljedeći članak

Nesnosan smrad u Zagrebu: 'Ne može se ni prozor otvoriti'


Sa smradom liježu, sa smradom ustaju. Svježi zrak stanovnicima u blizini odlagališta otpada Jakuševec pravi je luksuz, javlja HRT.

- Mi smo tu već dugo stanujemo i nije se ništa promijenilo, sve je više i više se to osjeti taj smrad, pogotovo recimo ovako kad su ove vrućine ili kad je promjena vremena. To se ne može ni prozor otvoriti ni stan izračiti, a pogotovo da bi čovjek vani se prošetao, kaže Marija.

- Prekrasno kak bi se reklo, evo osjetite i sami katastrofa, to nije svakodnevno, to krene ujutro, al do navečer zna, navodi Nino.

Smrdi biootpad iz kućanstava i s javnih površina koji se već tri godine odlaže na Jakuševcu. Riječ je o vrlo neugodnom, oporom mirisu.

- Ono što nama kažu da ne postoji nekakve velike problematike oko toga jer imamo sve nekako u nekakvoj normali sa svim tim česticama koje to izazivaju sad da ne nabrajam, ali osjećaj tog gušenja jer je taj smrad preintenzivan, rekla je za HRT Jadranka Lajtman, bivša vijećnica MO-a Jakuševec (nezavisna).

- Nije dovoljna činjenica da odlagalište ima dozvolu da kompostana ima dozvolu. Dozvole nisu upitne. Problem je u tome što taj smrad i što otežani uvjeti života su nešto što se ne može izmjeriti dozvolama, ističe Mirela Mikić Muha, bivša vijećnica VGČ-a Novi Zagreb istok (nezavisna).

Gradonačelnika pozivaju da dođe provesti neko vrijeme u ovom, ali i okolnim naseljima kako bi se sam uvjerio u neizdržive uvjete u kojima žive. Također traže zatvaranje kompostane i odlagališta otpada. To je i najavljeno, no kada će se provesti, i dalje se ne zna.

- U planu je izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku, vjerujem da će to riješiti većinu problema, međutim to je izrazito veliki projekt koji zahtijeva naravno i suradnju Europske unije i Vlade i Grada da bi se zapravo taj problem u potpunosti riješio. Neke mjere jesmo poduzeli da se trenutno stanje barem donekle ublaži primarno na kompostani, ali dakle dok nema cjelovitog rješenja ne možemo očekivati neke značajne pomake, rekao je za HRT Tonko Bogovac, predsjednik VGČ Novi Zagreb istok (Možemo!).

Građanima jedinu utjehu trenutačno donosi najava osvježenja. Kad popuste vrućine, malo će se smanjiti i širenje neugodnih mirisa, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook