Prethodni članak
Sljedeći članak

Nevin proveo u pritvoru 245 dana, dobit će odštetu


Muškarcu (32) iz Slavonije Ministarstvo pravosuđa mora isplatiti 13.006,84 eura odštete jer je u pritvoru osječkog zatvora proveo 245 dana, nakon čega se ispostavilo da je nevin. Presuda je ovih dana donesena na sudu u Osijeku za slučaj koji datira iz 2014., piše Index.

Te je godine, 26. srpnja, istarska policija uhitila M. P. na graničnom prijelazu Požane kada je pokušavao ući u Hrvatsku te je prepraćen u istražni zatvor u Osijeku. Županijski mu je sud odredio istražni zatvor zbog sumnje na kazneno djelo razbojništva. Naime, teretilo ga se da je u jednoj trgovini uperio pištolj u prodavačicu i ukrao novac.
Kazneni je postupak trajao do 27. ožujke 2015. godine, kada je oslobođen svih optužbi, a svo je to vrijeme proveo u istražnom zatvoru. Nakon puštanja iz zatvora, M. P. je od ministarstva pravosuđa tražio 98.000 kuna odštete, što mu je ministarstvo odbilo, a cijeli je slučaj završio na sudu gdje se pretvorio u sudsku trakavicu koja je trajala do prošlog tjedna.
M. P. je u tužbi naveo da je prije uhićenja imao posao u Njemačkoj gdje je primao plaću od 2800 eura mjesečno, a što za 8 mjeseci provedenih u pritvoru iznosi 22.400 eura. Ministarstvo mu je odbilo nadoknaditi taj gubitak, s obrazloženjem da je tada imao 23 godine i da je ranije bio osuđivan zbog posjedovanja marihuane, a i nisu mu povjerovali da je radio u Njemačkoj. Stoga su mu pristali isplatiti 68.600 kuna, što je ovome bilo premalo, piše Index.

Na kraju je Općinski sud u Osijeku djelomično prihvatio njegov tužbeni zahtjev, iako je ocijenio spornim, kao i ministarstvo, da mu pripada 400 kuna po danu na ime navodnih neisplaćenih plaća. M. P. će na kraju od države dobiti 13.006,84 eura što je oko 98.000 kuna, a na odluku se može žaliti u roku od 15 dana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook