Prethodni članak
Sljedeći članak

NEVRIJEME SE BLIŽI: Evo kad dolazi u Zagorje i što sve možemo očekivati


Foto: Screenshoot: Facebook/Neurje.si

Nevrijeme s jakim pljuskovima već je pogodilo sjeverni dio Slovenije, a slično se očekuje i u drugim dijelovima susjedne države jer će se širiti prema jugu i nastaviti razvijati u pojasima, objavilo je Neurje.si. 

"Zbog vjetrova promjenjive visine, oluje su dosta stacionarne prirode, zbog čega dolazi do jakih pljuskova. Zbog velike suhoće tla dolazi do bujičnih poplava. Noć će mjestimice biti dosta burna", naveli su.

Kakvo nevrijeme prijeti Zagorju, odnosno, prijeti li nam tuča te kad možemo očekivati dolazak ove fronte iz Sloveniju u Zagorje, provjerili smo kod predsjednika Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josipa Salatka, koji budno prati radarske slike.

- Nismo dobili naredbu da palimo prizemne generatore, ali kako sada stvari stoje, za to ni nema potrebe. Ne vidim da postoji neka posebna opasnost od tuče. No, vjetar nam stiže, a potom i jača kiša, koja će postupno zahvatiti čitavo Zagorje. Dolazak nevremena u Zagorje možemo očekivati kroz sat i pol do dva, a kišovito bi trebalo biti cijelu noć. Kiša bi u većem dijelu Zagorja mogla nastaviti padati i tijekom sutrašnjeg prijepodneva - rekao nam je Salatko svoje procjene, koje se, uglavnom, poklapaju s ranije objavljenim prognozama.

Kao i u Sloveniji, zbog suhoće tla, i u Zagorju su moguće bujične poplave.

Podsjetimo, već ranije danas za tri regije - zagrebačku (u koju spada i Zagorje), karlovačku te Liku i Gorski kotar - izdano upozorenje.

"BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.", navodi Državni hidrometeorološki zavod u svom upozorenju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook