Prethodni članak
Sljedeći članak

Nezavisni vijećnik ušao u HNS

Renato Ljubić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Zaboka postao je članom HNS-a, stranke iz vladajuće zabočke koalicij


Renato Ljubić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Zaboka postao je članom HNS-a, stranke iz vladajuće zabočke koalicije, koja tako sada ima dva vijećnika i jednog člana Poglavarstva.


U Gradsko vijeće Ljubić je nakon proteklih izbora ušao kao član LS-a, stranke koja je također sačinjavala zajedničku vladajuću koaliciju SDP-HSS-HNS-LS. No, nakon što je njegova stranka prestala postojati spajajući se sa HSLS-om, Ljubić je ostao u Vijeću kao nezavisni vijećnik, iako je njegov nekadašnji stranački predsjednik, član zabočkog Poglavarstva Tihomir Vrančić, odmah ušao u SDP.

Bez fige u džepu

Kako nam je rekao Ljubić, za ulazak u HSLS nije bio zainteresiran jer se, kaže, u toj stranci ništa nije bitno promijenilo od 1997. godine.
-Ja sam ušao u HNS jer smatram da je ta stranka najbliže onome čemu je HSLS nekoć tendirao i onome što smo mi mislili da će se u LS-u dogoditi, da će se poštivati određeni svjetonazor i da će se određene ideje i programi provoditi. Međutim, ništa od toga se nije dogodilo – kaže Ljubić, dodajući da ništa od HNS-a nije tražio kako bi ušao u tu stranku, odnosno, da je ušao «bez fige u džepu».

Također, Ljubić se osvrnuo i na svoju bivšu stranku, LS, u kojoj, kako kaže, nije imao nikakvu potporu kao vijećnik, niti je dobivao osnovne informacije što se u gradu događa, iako je predsjednik gradske organizacije LS-a bio član Poglavarstva. Ljubić se nada da će u HNS-u, koji će imati njegovu potporu, i on dobiti potporu za svoje projekte.

Da će to tako i biti ustvrdio nam je predsjednik zabočkog HNS-a, član Gradskog poglavarstva Tomislav Ivanković, koji kaže da je Ljubiću obećana podrška za njegove projekte i prijedloge.

Podrška nezavisnog Gregurića

Također, Ivanković nam je potvrdio kuloarska nagađanja da se o prelasku u HNS razgovara s još jednim nezavisnim zabočkim vijećnikom, Milivojem Gregurićem, no dodao je da te razgovore vodi središnjica te da ćemo o tome «kad dođe vrijeme».

Milivoj Gregurić potvrdio nam je da je nekoliko puta razgovarao o tome s Radimirom Čačićem, no da od njegovog ulaska u HNS neće biti ništa.

-Još uvijek sam stava da ne ulazim više u političke stranke i da više ne djelujem s pozicije političkih stranaka. Moj moralni kodeks politiku kao politiku teško će sažvakati i najvjerojatnije neću ulaziti u političku stranku niti u neke posebne aktivnosti jer ja kao privrednik za to niti nemam vremena – rekao je Gregurić, napomenuvši da HNS smatra strankom koja je u uzlaznoj putanji, koja se dobro kadrovski ekipira te dobro reagira na društvena zbivanja u Hrvatskoj.

Iako Gregurić neće ući u HNS, zabočki HNS-ovci u Gradskom vijeću mogu računati na njegovu podršku.

-Za ono što smo do sada razgovarali, mislim da ću ih podržati. Mogu reći da se najviše slažem s politikom HNS-a jer oni funkcioniraju na osnovama koje idu prema naprijed – kaže Gregurić.

Novi odnos snaga u koaliciji

Njegova i Ljubićeva podrška bez sumnje jačaju HNS i mijenjaju odnos snaga unutar vladajuće koalicije, no Ivanković tvrdi da to neće ništa promijeniti u funkcioniranju gradske vlasti.

-Ljubićev prelazak ne mijenja ništa jer je on bio na zajedničkoj koalicijskoj listi. Jedino mijenja to što je HNS svakim danom prepoznatljiviji i jači. To neće utjecati na gradsku vlast, no utjecat će na odnos snaga u Vijeću, a samim time i u Poglavarstvu. Nadamo se da će se zbog toga promijeniti nešto u komunikaciji i radu Poglavarstva te da će naš program stanogradnje, o kojem ja već godinu dana pričam na Poglavarstvu, a za kojeg nije bilo sluha, sad konačno postati prioritetom. Naš cilj je da se kupnja stana omogući i građanima slabijeg imovinskog stanja– rekao nam je Ivanković.

Koalicijski dogovor predviđa ovakvu situaciju
Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek kaže da koalicijski dogovor predviđa da se međusobni odnosi ne mijenjaju bez obzira što se dogodilo, te da zbog toga ni sad ne očekuje nikakvih potresa.
-HNS očekuje da se intenziviraju neki projekti iza kojih oni stoje i to smo ugradili u naš program. Jedan od tih programa je stanogradnja, za što ćemo iduće godine osigurati zemljište i infrastrukturu, kao za industrijsku zonu, kako bismo omogućili da stan kupe i oni koji ga ne mogu kupiti za tisuću i tristo eura po četvornom metru – rekao je gradonačelnik Hanžek.

Na kraju, dobri poznavatelji zabočkih političkih prilika upozorili su nas na činjenicu da, ako se računa podrška Milivoja Gregurića, HNS sada ima tri «ruke» u Gradskom vijeću, koliko ih ima i SDP, dok istovremeno, nakon što je Tihomir Vrančić ušao u SDP, ta stranka u Poglavarstvu ima tri člana, a HNS samo jednog. To bi, smatraju neki, kod ključnih odluka ipak moglo proizvesti određene trzavice, osim ako se, kao što je naglasio Hanžek, svi koalicijski partneri neće držati dogovora prema kojem se, bez obzira na brojčano jačanje HNS-a, odnosi unutar koalicije neće mijenjati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook