Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nije isto biti sat vremena na misi i piti satima u kafiću, ta usporedba je pomalo i bezobrazna'

Premijera Plenkovića razljutilo pitanje o mjerama za Crkve

  • Patrik Macek/PIXSELL - Plenković

    Patrik Macek/PIXSELL


Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sudjelovanja na poslovnoj konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Premijer se prvo osvrnuo na gospodarske mjere. - Isplatili smo 7.7 milijardi kuna plaća privatnom sektoru, to je potez bez presedana i omogućuje svima da se mogu prilagoditi. Donijeli smo mjere za zapošljavanje i dok se ne promijene okolnosti, činit ćemo sve da pomognemo privatnome sektoru. U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredstava smo osigurali iz EU fondova - kazao je.

Komentirao je nove mjere, odnosno uvođenje propusnica. - Čuli ste što je cilj mjera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi, bit će manje zaraze - napomenuo je. Novinari su ga pitali bi li se ovakvo stanje izbjeglo da su mjere uvedene ranije. - Njemačka je išla u čvršće mjere, a danas bilježi 30000 zaraženih i 800 mrtvih. Borba protiv covida ima dva pristupa, jedan je lockdown ili ćemo balansirati. Svi balansiraju, pokušavamo održati radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim životom. Dugi val koji je pogodio Europu je vrlo razoran - rekao je premijer.

Novinari su premijera pitali postoji li projekcija koliko lockdown može trajati da ne budu u pitanju mirovine. - Plaće i mirovine neće biti u pitanju ni ove ni iduće godine. Plaće i mirovine će biti tu i očuvat ćemo radna mjesta. Naći ćemo sredstva, omogućit ćemo to, radit ćemo na gospodarskom oporavku i otpornosti – poručio je.

Odgovorio je i na pitanje hoće li ići na polnoćku ili na misu na Božić. - Ako budem mogao, ići ću. To su sve spinovi. Hrvatska nastoji u ovim okolnostima voditi računa o onome što je realno moguće u ovim okvirima. Uz sav respekt prema ugostiteljstvu, nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol. Takva usporedba je pomalo i bezobrazna - rekao je premijer dodavši da je većina vjernika razumna,prenosi portal  Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook