Prethodni članak
Sljedeći članak

Nije se ulagalo: Imunološki zavod nema vlastitih zaliha zmijskog protuotrova


Postoje zalihe zmijskog protuotrova, ali ne naše, otkrio je jučer nevjerojatnu činjenicu, gostujući na N1 televiziji, ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić, pišu 24 sata.

Imunološki zavod je zadnji put proizveo protuotrov oko 2013., a rok trajanja mu je dvije godine, rekao je ravnatelj. - Nije se ulagalo, da se ulagalo, proizvodili bismo i danas. No, imamo dovoljno zaliha, koliko sam upoznat, imamo oko 100 ampula, a više od 20 ugriza godišnje nije realno očekivati - istaknuo je.

Novi Imunološki gradit će se u Rugvici nedaleko od Zagreba. Već je krenulo projektiranje, najavljivalo se kako bi na tržište već sredinom iduće godine trebali stići zmijski protuotrovi vlastite proizvodnje, no problemi u izvedbi sve usporavaju.

- Imali smo dva javna natječaja, koja smo morali poništiti, pa smo tu izgubili vrijeme zbog proceduralnih problema poput previsoke ponude i nedostatka dokumentacije. Da nismo to morali, već bismo bili u zadnjoj fazi pred otvaranje pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica - kaže ravnatelj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook