Prethodni članak
Sljedeći članak

Nismo sigurni ni u vlastitom domu!

Nedavno razbojstvo koje se dogodilo u Gornjoj Stubici u mjestu Pasanska Gorica gdje su nepoznati počinitelji opljačkali


Nedavno razbojstvo koje se dogodilo u Gornjoj Stubici u mjestu Pasanska Gorica gdje su nepoznati počinitelji opljačkali i pretukli 63 godišnju Ivanku Brunner, te iz kuće odnijeli zlatninu, tisuću franaka, nešto kuna i dvije torbe s dokumentima podsjetilo nas je da nismo sigurni ni u vlastitom domu.

Dobrostojeće gospođe i bake koje imaju nešto ušteđevine koju drže doma počele su se bojati više nego u vrijeme kada je Zagorjem hajdučio Vinko Pintarić.

Podsjetimo, Ivanka Brunner hrvatsko- švicarska je državljanka koja je živjela sama u kući s njemačkom ovčarkom koju su razbojnici pri upadu u kuću teško ranili.

Čuvši razgovor između razbojnika Ivanka je zaključila da se radi o domaćim dečkima, po naglasku najvjerojatnije iz stubičkog kraja, starosti između 20 i 25 godina. -Razbojnici još uvijek nisu pronađeni, ali se obavljaju informativni razgovori, a za počiniteljima se intenzivno traga- kažu u policiji.

Nezaštićene vikendice

Sve dobro prođe kada nema žrtava. No, razbojnici često pribjegnu onoj najvišoj sili -vatrenom oružju. Prisjetimo se samo slučaja supružnika u Radakovu koji su ubijeni i opljačkani, a ubojice do dandanas nisu pronađeni, iako se oduvijek nagađalo kako je to netko blizak i poznat žrtvama koji je znao gdje je novac.

No, nelagodu izazivaju i ´obične krađe´. U Donjoj Stubici u poduzeću Trgostil nepoznati je počinitelj odnio veću količinu kozmetičkih proizvoda, a novac i zlatnina bila je meta nepoznatog kradljivca koji je provalio u stan u ulici Marije Jurić Zagorke u Zaboku.

Svibanj su obilježile čak tri pljačke, što nam pak govori kako se kradljivci razbojnici vjerojatno ´ufuravaju´ u pravu sezonu provala i krađa koje nam počinju sa sezonama godišnjih odmora koji su upravo na pragu. Ljudi odlaze na godišnje odmore, na more i ostavljaju u stanovima vrijedne stvari. Zaključaju sobe, spuste rolete, provjere dvaput ključ u bravi i misle da su sigurni.

No, lopovi vrebaju odasvud, posebno u ovo doba besparice kada se krade sve. Maheri skaču na balkone, razbijaju vrata i prozore, kradu novac, nakit i sve tehničke stvari. Oni bogatiji pribjegnu multilock sistemima, a oni manje bogati tješe se kako im lopovi nemaju što ukrasti. Danas se krade sve, tako da metom lopova više nisu samo bogate kuće. Ljetni mjeseci postaju i sezonom krađa u vikendicama.

Razbojništava manje

Postoji razlika između krađa i razbojništva. Krađa je protuzakonito prisvajanje tuđih stvari iz kuća, stanova, automobila i slično, a razbojništvo ´ide´ uz primjenu prijetnje, tjelesne snage i vatrenog oružja. Krade se novac, zlatnina, cigarete, alkohol, pa čak i tegle sa cvijećem. - Krađe se kod nas događaju svakodnevno i kradu se sve pokretne stvari, sve što se uopće može zamisliti. Kaznenih djela razbojništva po Zagorju ima na sreću vrlo malo.

Unatrag četiri mjeseca ove godine za koje policija ima podatke dogodila su se dva razbojništva, od kojih je jedno zabilježeno na području PP Zlatar Bistrica i jedno na području PP Zabok. Treće razbojništvo dogodilo se u mjesecu koji je upravo iza nas u Gornjoj Stubici. Kod razbojništva uzima se novac i vrijedan nakit.

Evidentirano je i 41 kazneno djelo krađe, od čega je 13 krađi zabilježeno u mjesecu travnju. Krade se svašta. Iz kioska sve što ima, a u kući sve što se nađe- saznajemo u policiji.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook