Prethodni članak
Sljedeći članak

Ništa od dogovora! Liječnici za mjesec dana idu na prosvjed


U Ministarstvu zdravstva danas je održan sastanak s predstavnicima liječničkih udruga koji inzistiraju na svojim zahtjevima te kažu da su male šanse za otkazivanje prosvjeda na Markovu trgu 18. ožujka, piše Index.

Ministarstvo je Hrvatsku liječničku komoru (HLK) i druge liječničke udruge pozvalo nakon provedene ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika, zbog čega je najavljen njihov prosvjed 18. ožujka na Markovu trgu.

Anketu su proveli HLK, Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika (IML), a ispunilo ju je 41 posto liječnika u javnom zdravstvu, odnosno njih 5700, od kojih je 97 posto izrazilo nezadovoljstvo svojim radno-pravnim statusom.

"Došli smo čuti što nam ima poručiti vlada RH, ne možemo dalje komentirati, moramo čuti što nam imaju poručiti u Ministarstva zdravstva", rekao je šef Komore Krešimir Luetić prije sastanka.

Luetić: Ništa nije rečeno, prosvjedujemo 18. ožujka

Nakon sastanka u Ministarstvu je šef HLK Krešimir Luetić dao izjavu.

"Ministarstvo nas je informiralo o aktivnostima vezano uz naše zahtjeve, konkretno nije rečeno ništa. Imamo određena obećanja i najave. Poučeni iskustvom od ranije, možemo vjerovati samo djelima, a ne riječima. Što se tiče prosvjeda, on ide 18. ožujka na Markovu trgu. To je sukus sastanka", istaknuo je.

Ban Toskić: Sastanak je prošao distancirano i hladno

Šefica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić kaže da je sastanak prošao distancirano i hladno.

"Ništa novo nismo čuli, ništa nam nije obećano. Zamolila sam ministra da demantira svoju izjavu o ogromnim primanjima hrvatskih liječnika i njihovim željama za ekstremnim novim prihodima preko leđa pacijenata. To nije lijepo, nije u skladu dobrih odnosa između nas. Donijela sam i svoju platnu listu. Moja je satnica 70 kuna, a specijalist sam s 27 godina radnog staža", rekla je.

Kaže da nije zakazan drugi sastanak s Berošem. Ističe da nije istina da ima viška liječnika medicine.

"KoHOM je, iako nepozvan, odlučio doći na sastanak jer su problemi preteški, a pacijenti ugroženi", kazala je. Rečeno je da o štrajku nisu ni razgovarali.

"Sustav se urušava"

Toskić dodaje da nije bitna ona te da u Hrvatskoj nedostaje 130 liječnika obiteljske medicine. Preko 700 ih je starije od 60 godina, 200 starijih od 65.

"Sustav se urušava, on nestaje i bez štrajka i bez prosvjeda. Nastojanje moje udruge jest da se sustav primarne zdravstvene zaštite spasi i održi. Nužno je poboljšati uvjete rada te primanja liječnika jer će za pet godina pola stanovništva Hrvatske ostati bez temeljnog liječnika", rekla je.

"Inzistirat ćemo na postavljenim zahtjevima"

Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika poručio je da će inzistirati na svim dosad postavljenim zahtjevima. Kaže da je Berošu govorio o "robovlasničkim" ugovorima za specijalizante.

Ono što udruge traže jest da se izjednače koeficijenti složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

Također, traže donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja sabora, usklađivanje rada liječnika s vremensko-kadrovskim normativima i ukidanje "robovlasničkih ugovora za specijalizante".

Kažu da im je Beroš to obećao još u kolovozu 2022., piše Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook