Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nitko neće u mesare, svi bi bili ekonomisti i držali olovku u rukama'

Već je godinama zanimanje mesar na listi deficitarnih zanimanja, a otežavajuća okolnost je i ta što škole za mesara, baš kao ni za pekara, nema u Zagorju, već u Varaždinu i Zagrebu.


Željko Borošak, vlasnik Mesnice – klaonica J&Ž iz Klanjca stipendirao bi jednog mesara i to s 500 kuna mjesečno. Na pitanje kada je zadnji put imao mesara na praksi, Borošak kaže da prije pet godina. – Nitko nije zainteresiran. Svi bi bili ekonomisti i držali olovku u rukama-  kaže Borošak, dodavši kako mu se zasada za stipendiju nije još nitko javio.

Borošak, zajedno s još dvoje obrtnika, Ivicom Roginićem, vlasnikom obrta Stiv – elektroinstalacije i građenje iz Svetog Križa Začretja te ugostiteljem  Brankom Grebličkim Ventekom, vlasnikom obrta za ugostiteljstvo i turizam ''Zelenjak Ventek iz Kumrovca spremni su stipendirati učenike prvih razreda deficitarnih zanimanja. Stipendije za  njihovo školovanje iznose 400, odnosno 500 kuna.

Ugostitelju Venteku nitko od učenika zasada se nije  javio, no to je, kaže, tek svježe pokrenuta inicijativa. -  Zanimanja kao što su kuhar i konobar u dogledno će vrijeme biti još više, a već sada su i sada relativno dobro plaćena. Perspektivno je to obrazovanje nakon kojeg mladi ljudi odmah mogu dobiti posao. Potrebno ih je motivirati, a upravo je ovo jedan od način, da im ta stipendija  bude pomoć kroz školovanje, kako djeci tako i roditeljima – rekao je Greblički Ventek. Smatra da se dovoljno ne poduzima da mlade usmjerimo u ovo zanimanje, a isto tako ono što je po meni pogrešno, je uvriježeno mišljenje koje prevladava u našem obrazovnom sustavu,  a to je da kakve god ocjene da imaš, 'za kuhara i konobar buš dobar'. To je pogrešno - ističe Ventek, koji nudi stipendiju od 500 kuna mjesečno.

Ivica Roginić, vlasnik obrta Stiv - elektroinstalacije i građenje nudi 400 kuna mjesečno stipendiju i to  za soboslikara, tesara i montera suhe gradnje, ako se uopće takvi jave. Kako nam je rekao, dosada mu se nije javio nitko tko bi se školovao za spomenuta zanimanja. - Na ljetnu praksu došao je jedan zidar pa ću, ako se pokaže dobrim i ako se bude trudio, njega stipendirati. Sumnjam da bude mi se itko drugi još javio. Nema ni interesa ni navale nažalost – rekao je Roginić dodajući da i kada traži radnike uvijek ima probleme pronalaska onih u struci.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook