Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova Odluka o socijalnoj skrbi: Iz gradskog proračuna izdvojit će se više sredstava za još više korisnika potpora


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Krapine vijećnici su, između ostalog, prihvatili Odluka o socijalnoj skrbi koja donosi nekoliko značajnih promjena. Ovom je Odlukom povećan maksimalan iznos koji se može dobiti po osnovi jednokratne pomoći, s time da su cenzusi utvrđeni za četiri kategorije korisnika. 

Ukupni iznos priznatih jednokratnih pomoći u jednoj kalendarskoj godini ne može iznositi više od  250,00 eura za samca, 400,00 eura za obitelj bez djece, 600,00 eura za obitelj sa do dvoje malodobne djecom te više od 800,00 eura za obitelj s troje i više malodobne djece.

S ciljem osiguravanja pomoći te što boljih životnih uvjeta mladim obiteljima, jedna od demografskih mjera koje provodi Grad Krapina je podjela naknada roditeljima novorođenih mališana. Odlukom o socijalnoj skrbi ta su sredstva sada značajno povećana.

Naime, dosad je naknada za prvo dijete u obitelji iznosila 132,70 eura, za drugo 199,08 eura, za treće 398,17, a za svako daljnje dijete potpora je bila uvećana za 132,70 eura, kao i za blizance. 

- Prema novoj Odluci, jednokratna novčana pomoć za prvo dijete iznosi 200,00 eura, za drugo 400,00, a za treće dijete 800,00 eura, s time da se za svako daljnje rođeno dijete potpora uvećava za dodatnih 400,00 eura, dok će roditeljima blizanaca biti uvećana za 200,00 eura. Znamo da troškovi života rastu, a mi želimo imati što bolju demografsku sliku, zadržati mlade obitelji na našem području i omogućiti im da svoje obitelji i povećavaju, a ovo je jedna od mjera kojima ćemo to učiniti, uz osiguravanje dovoljno mjesta u dječjim vrtićima, pomoć našim školarcima i njihovim roditeljima te brojne druge – objasnio je gradonačelnik Zoran Gregurović.

Ono što je novo jest i jednokratna pomoć roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola slabijeg imovinskog stanja koji imaju prebivalište na području Grada Krapine najmanje šest mjeseci, a pomoć je namijenjena za nabavu školskog pribora te drugih troškova vezanih uz školovanje, ako mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva ne prelazi iznos od 450,00 eura.

Od novina u Odluci o socijalnoj skrbi izdvajamo i pravo na poklon bon povodom dana  sv. Nikole. Ovo pravo moći će ostvariti roditelj djece do 15 godina starosti, pod uvjetom da su oba roditelja nezaposlena i da se vode u evidencijama nadležnog zavoda za zapošljavanje te da dijete i roditelji imaju prebivalište na području Grada najmanje šest mjeseci. Poklon bon može se odobriti i samohranom roditelju koji je nezaposlen, kao i roditelju s troje i više maloljetne djece. Proračunom su, kao i ranijih godina, predviđena i sredstva za podmirenje troškova pogreba.

Uz sufinanciranje socijalne usluge pomoći u kući, pomoći za odvoz otpada, za prikupljanje i zbrinjavanje pelena te brojnih drugih, predviđeni su i ostali oblici pomoći, među njima i oni namijenjeni građanima koji ne udovoljavaju kriterije za utvrđene i definirane vrste pomoći. Naime, ako okolnosti upućuju na osnovanost zahtjeva za ostvarivanje pomoći, gradonačelnik može na prijedlog Povjerenstva za socijalnu skrb, odobriti i druge oblike pomoći - novčane ili pomoći u naravi, sukladno osiguranim sredstvima u gradskom proračunu.

- Infrastruktura je, naravno, važna, ali ljudi su ti koji uvijek moraju biti na prvom mjestu i Gradu Krapini upravo su njegovi stanovnici najvažniji, stoga smo odlučili izdvojiti još više sredstava za najpotrebitije, odnosno za mlade obitelji, a tako ćemo i nastaviti, sukladno našim proračunskim mogućnostima. Pokazujemo na taj način da smo socijalno osjetljivi i da nam je važan svaki član naše zajednice – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook