Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova pošast u hrvatskim školama, učenici to masovno rade

Stručnjaci krive roditelje


U hrvatskim se školama pojavila nova pošast – izostanaka s nastave nikada nije bilo više nego lani!

Prema podacima za prošlu školsku godinu,  izostanaka je bilo više od 40 milijuna sati. U odnosu na godinu prije, to je milijun izostanaka više, a čak 10 milijuna više nego prije 10 godina, donosi HRT. 

Prosječno je svaki osnovnoškolac lani izostao 77 sati s nastave, a srednjoškolac 115 sati. Međutim, nisu izostajali samo oni, već su to naveliko činili i prvašići koji su izostajali gotovo 2 milijuna sati, od toga neopravdano više od 20 tisuća.

I maturanti su kalkulirali kada ići na nastavu, jer su imali više od 3 i pol milijuna izostanaka. 

Kao razloge izostajanja, učenici su za HRT naveli kašnjenje u školu, sport, liječničke preglede, bolest, ali i lijenost te strah od loše ocjene, ako se nisu pripremili za ispit.

Pedagog Zvonimir Radić otkrio je da su primijetili da je sve veći broj izostanaka koje opravdavaju roditelji, a neki od učenika to su i potvrdili. Specijalisti za školsku i adolescentnu medicinu ne mogu shvatiti zašto roditelji pružaju svojoj djeci podršku koju ne bi smjeli.

-Oni negativno potkrepljuju negativno ponašanje što svakako nije dobro, jer daju djetetu poruku, "dobro danas je težak dan, nećeš ga proživjeti, nećeš se nositi s neuspjehom", a jednog dana će dijete doći na posao i neće se moći nositi s težim zadatkom – pojasnila je Nina Petričević iz NZJZ „Dr. Andrija Štampar”.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook