Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova računala i stipendije za učenike i studente

Zahvaljujući suradnji Krapinsko-zagorske županije i Privredne banke Zagreb prošlog je tjedna u Uredu župana uručeno novi


Zahvaljujući suradnji Krapinsko-zagorske županije i Privredne banke Zagreb prošlog je tjedna u Uredu župana uručeno novih 20 prijenosnih računala područnim školama i učenicima iz višečlanih obitelji te 10 stipendija srednjoškolcima i studentima.

– Nastavljamo sa županijskom politikom informatizacije i obrazovanja. Osim iz sredstava koja KZŽ izdvaja iz svojih izvornih prihoda, zahvaljujući partnerima, a ovaj puta to je PBZ, nastavljamo s donacijama računala. U prvoj fazi donirano je 40 računala, a od danas sve područne škole nad kojima osnivačka prava ima Županija imaju donirano prijenosno računalo koje nam je ustupio PBZ. Potpisat ćemo s PBZ-om i 10 stipendija. Ono što mi je važno da KZŽ zajedno s gradovima i općinama, Obrtničkom i Gospodarskom komorom dodjeljuje više od 1.000 stipendija na području županije – rekao je župan Siniša Hajdaš Dončić.

Direktor Privredne banke Zagreb za regiju Središnja Hrvatska, Moran Marangunić istaknuo je kako je odnos koji imaju PBZ i KZŽ jedan pravi partnerski odnos.

– Imamo 'Cash pool', programe kreditiranja, a ovo je šlag na tortu jer ovdje govorimo o čistoj donaciji i zato sam sretan što radim u jednoj takvoj ustanovi kao što je PBZ – rekao je Maragunić.

– Veselim se današnjem događaju jer sve područne škole dobivaju računalo, a sada je uključena i Škola pri bolnici koja nam je jako važna i zahvaljujem djelatnicima na trudu i radu – rekla je zamjenica župana Sonja Borovčak.

Od 20 računala, 13 je dodjeljeno školama i to OŠ Radoboj za područne škole Jazvine i Gornja Šemnica, OŠ Sveti Križ Začretje za područne škole Mirkovec, Sekirišće i Kozjak, OŠ Veliko Trgovišće za područne škole Dubrovčan i Strmec, OŠ Zabok za područne škole Špičkovina i Martinišće, OŠ Zlatar za područne škole Donja Batina i Martinščina te OŠ Gornje Jesenje i OŠ pri bolnici Krapinske Toplice. Preostalih sedam računala donirano je učenicima iz višečlanih obitelji.

Stipendije studentima medicine

Župan je potpisao i ugovore o stipendiranju s učenicima i studentima. Šestero učenika primat će tako 400 kuna, a četvero studenata po 600 kuna. Studentske stipendije dodjeljene su studenitma medicine kao deficitarnom zanimanju. Podjećamo da je otvoren natječaj u kojem Županija dodijeljuje 28 učeničkih i 28 studentskih stipendija, pa se svi zainteresirani mogu javiti.

– Zadovoljna sam i zahvaljujem se Županiji na dodijeljenoj stipendiji. Moje školovanje puno košta i to će mi puno pomoći – rekla je Dalija Skozrit iz Dubrave Zabočke, učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku.

– I ja sam zadovoljan jer će mi to pomoći u daljnjem školovanju. Zahvaljujem se Županiji i PBZ-u na stipendiji – rekao je Antonio Vidiček iz Bedekovčine, učenik Srednje škole Konjščina.

Na kraju je župan najavio i projekt energetske učinkovitosti u školama te istaknuo kako je to prvi takav projekt u Hrvatskoj uključen u kreditnu liniju koja će biti financirana sredstvima Europske investicijske banke, a podržan od Europske komisije. Tako bi već ove godine sve škole mogle biti sanirane.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook