Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova uputa o karanteni za vozače teretnih vozila i njihove prijevoznike


Postignut je dogovor o posebnom ustupku za prelazak slovensko- hrvatske granice za dio vozača. Iz Hrvatske obrtničke komore mole prijevoznike da žurno kontaktiraju svoje vozače i obavijeste ih o sljedećem.

– U slučaju da prevozite prehrambene namirnice, kućne potrepštine, pokvarljivu robu ili lijekove i sanitetski materijal, molimo da HITNO javite registarske oznake kamiona, vrstu robe koju prevozite te lokacije svojih kamiona u koloni za prelazak slovensko – hrvatske granice i granični prijelaz na kojem čekate – na e-mail: [email protected] jer će vam se osigurati prvenstvo prolaza. Zloupotreba ove mogućnosti povlači kaznu – ističu iz Komore.

U suradnji s Civilnim stožerom RH dogovoren je način obavljanja međunarodnog prijevoza tereta u RH:

1. Prijevoznici moraju najaviti za koliko vozača im treba osigurati karantenu, moraju dostaviti podatke u koju županiju dolaze te identifikacijske podatke tih vozača (ime, prezime, OIB), kontakt telefon, registarsku oznaku vozila, sve na e-mail adresu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske [email protected].

2. Svi koji obavljaju međunarodni transport robe trebaju pravovremeno najaviti dolazak na granicu Republike Hrvatske, na način da na e-mail adresu [email protected]; dostave sljedeće podatke: naziv obrta, ime i prezime vozača, njegov OIB, iz koje zemlje dovoze robu, koji granični prijelaz koriste, mjesto istovara, mjesto njegove karantene.

3. Prijevoznici koji imaju mogućnost većeg kapaciteta za smještaj svojih vozača u karantenu sukladno mjerama zdravstvenog nadzora, mogu zatražiti formiranje istih unutar svojih poslovnih prostora od županijskog stožera civilne zaštite.

4. Svi moraju obavijestiti županijske centre civilne zaštite na broj telefona 112 o dolasku vozača u karantenu, odlasku vozača iz karantene te daljnji smjer kretanja

– Ukoliko su potrebna dodatna objašnjenja, pozivamo vas da se s upitom javite na adresu elektronske pošte [email protected]. Također, podsjećamo da se možete obratiti Područnom uredu civilne zaštite u županiji https://civilna-zastita.gov.hr/kontakti/84 – pozivaju iz HOK-a prijevoznike te dodaju kako su ishodili i novi režim samoizolacije za vozače.

Stožer civilne zaštite izdao je priopćenje prema kojem je od nedjelje na području svake županije uspostavljena karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta.

Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

– Dodatno, Hrvatska obrtnička komora inicirala je pregovore o mogućnosti organizacije prolaska hrvatskih kamiona pod pratnjom kroz Sloveniju, bez obzira na vrstu robe koju prevoze, o čemu ćemo vas dodatno obavještavati – kažu u HOK-u.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je o uputi za karantene za vozače teretnih vozila. Tako su izvijestili kako će popis lokacija objekata za karantene za vozače biti dostavljen svim županijskim centrima 112, županijskim stožerima civilne zaštite i prijevozničkih tvrtkama. – Odabrani objekt za karantenu mora imati osiguran parking za kamione. Svaka lokacija za karantene mora imati osoblje 24/7 (osobe zadužene za evidenciju ulaska i odlaska vozača – izolanta koje se brinu za održavanje smještaja, higijene, dezinfekciju te opskrbi i raspodjeli obroka. Broj osoba o lokacijama će ovisiti o smještanjim kapacitetima karantene. Sredstva za održavanje osobne higijene i održavanje prostora, sredstva za održavanje osobne higijene i održavanje prostora, sredstva za dezinfekciju, posteljinu i ostale nužne potrepštine. Obavezno je dezifincirati prostor prije svakog ulaska vozača – izolanta i nakon odlaska (sredstvima za čišćenje), županijski stožeri civilne zaštite u dogovoru s poslodavcima dužni su organizirati prehranu i dostavu obroka vozačima – izolantima, a broj dnevnih obroka ovisit će o vremenu boravka vozača – izolanta u karanteni.

Objašnjen je i postupak prelaska granice. – Nakon prelaska granice vozač dolazi do mjesta isporuke /utovara robe u RH, primatelj/pošiljatelj robe dužan je osigurati radnike za istovar/utovar robe (za vrijeme istovara/utovara vozač ne smije napuštati kabinu). U slučaju potrebe istovara/utovara na sljedećoj lokaciji, ponavlja se ista procedura (nakon odmora, bez izlaska iz kabine) vozač kreće na sljedeću destinaciju. Vozač se upućuje u karantenu nakon istovara/utovara robe ako dan ili više nema naloga svog poslodavca za novu zadaću. Vozač se, nakon prelaska graničnog prijelaza, upućuje u karantenu i nakon istovara robe izvan Republike Hrvatke gdje čeka nalog svog poslodavca za daljnju zadaću. Za vrijeme boravka u karanteni vozač – izolant ne smije napuštati prostore karantene.

Objašnjen je i postupak prijema u karantenu. Prikupljene podatke o dolasku vozača na granici te njegovom konačnom odredištu Operativni centar civilne zaštite dostavlja županijskim centrima 112, županijski centri 112 zaprimljenu informaciju prosljeđuju nadležnim županijskim stožerima civilne zaštite (ovisno u koju županiju vozač dostavlja robu), županijski stožer civilne zaštite najavljuje dolazak vozača – izolanta u karantenu dežurnoj osobi u karanteni.

Obveze dežurne osobe po dolasku vozača su sljedeće. On obavještava županijski stožer civilne zaštite, upisuje izolanta u Obrazac 1- Evidencija prijema i otpusta korisnika karantene, daje mu osnovne informacije ponašanja i obveza u smještajnoj jedinici tj. karanteni, obavjašteva ga o rasporedu obroka, odvodi ga u njegovu smještajnu jedinicu i predaju mu 'Uputu o kućnom redu za izolanta', obavještava županijski stožer civilne zaštite o odlasku izolanta.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook