Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi vozni red na svim europskim željeznicama

Stupio je na snagu novi vozni red na svim europskim željeznicama, pa tako i na hrvatskima i vrijedi do 12. prosinca 2009


Stupio je na snagu novi vozni red na svim europskim željeznicama, pa tako i na hrvatskima i vrijedi do 12. prosinca 2009. godine. Tijekom novog voznog reda na prugama HŽ-infrastrukture vozit će ukupno 834 vlaka, što je 21 vlak više nego u proteklom voznom redu.


Dva nova vlaka zbog đaka


Od značajnijih promjena u međunarodnom željezničkom prijevozu u odnosu na prošli vozni red za Hrvatsko zagorje je bitno da vlak 204/205 «Maestral» na relaciji Zagreb - Budapest K. - Zagreb, mijenja prijevozni put. U postojećem voznom redu, vlak vozi preko Varaždina, Kotoribe i Murakesztura.

Od novog voznog reda vlak će voziti preko Koprivnice i Gyekenyes i time znatno skratiti vrijeme putovanja. U prometovanju lokalnih vlakova, zbog potrebe prijevoza učenika uvode se dva nova vlaka na relaciji Zabok-Gornja Stubica i to s polaskom iz Zagreba u 19,16 sati i dolaskom u Gornju Stubicu u 19,33 sati, te povratkom iz Gornje Stubice u 19,43 sata i dolaskom u Zabok u 20,00 sati.

Osim navedenog vlakovi 205 s polaskom iz Zagreba GK u 7,20 sati te vlak 3004 s polaskom iz Zagreba GK u 7,40 sati u novom voznom redu spajaju se u jedan ubrzani vlak broj 994 koji polazi iz Zagreba GK u 7,05 sati i ne stoji do Zaboka, dok od Zaboka do Varaždina stoji samo u kolodvorima, a od Varaždina do Kotoribe vozi kao putnički. U popodnevnim satima umjesto vlaka 204 koji polazi iz Kotoribe u 19,44 sati vozi ubrzani vlak 997 s polaskom iz Kotoribe u 19,24 sati.

Zabranjeno pušenje

Sukladno tzv. duhanskom Zakonu Uprava HŽ Holdinga Odlukom s početka prosinca zabranjuje pušenje u javnim zatvorenim kolodvorskim prostorijama i čekaonicama te u svim vlakovima za prijevoz putnika na svim hrvatskim prugama. Odluka se primjenjuje od 10. prosinca 2008. godine. Ovdje spadaju i vagoni-restorani. Vozne karte se prodaju samo za nepušače.

Za sada je kazna za pušenje u vlaku propisana postojećom Tarifom, po kojoj kondukter prekršiocu naplaćuje kaznu od 100 kuna, a priprema se odluka po kojoj će se ovaj iznos udeseterostručiti, sukladno novom Zakonu o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook