Prethodni članak
Sljedeći članak

Novo poskupljenje naftnih derivata

Maloprodajne cijene Supera 98 od danas su više za 3,1 posto, Eurosupera 95 za 1,7 posto, Supera 95 za 3 posto, Supera pl


Maloprodajne cijene Supera 98 od danas su više za 3,1 posto, Eurosupera 95 za 1,7 posto, Supera 95 za 3 posto, Supera plus 98 za 3,4 posto, Eurodizela za 2,1 posto, Dizela za 2,2 posto, plavog Eurodizela za 4,1 posto, a Loživog ulja (ekstra lako) za 2,7 posto, izvijestili su iz INA-e.

Nove Inine maloprodajne cijene vrijede u iduća dva tjedna, odnosno od danas, 16. kolovoza do 29. kolovoza.

Tako će se od sutra litra motornog benzina s olovom Super 98 prodavati po 8,30 kuna, za razliku od dosadašnjih 8,05 kuna po litri.

Bezolovni Eurosuper 95 poskupljuje najmanje među motornim benzinima, za 1,7 posto, na 7,98 kuna po litri, a do sada je bilo 7,85 kuna po litri.

Cijena Supera 95 od sutra će biti 7,93 kune po litri u odnosu na dosadašnju cijenu od 7,70 kuna po litri.

Za najvećih 3,4 posto poskupljuje Super plus 98, nova cijena od sutra je 8,25 kuna po litri, a do sada je bila 7,98 kuna.

Nove cijene od sutra će imati i sva dizelska goriva, od kojih najviše ili 4,1 posto u odnosu na dosadašnju cijenu od 4,11 kuna po litri poskupljuje plavi Eurodizel. Nova cijena će biti 4,28 kuna po litri.

Cijena Dizela porasla je 2,2 posto, sa dosadašnjih 6,96 kuna po litri, na novih 7,11 kuna po litri.

Najmanji porast cijene među dizelskim gorivima, od 2,1 posto, na 7,29 kuna po litri, od sutra će imati Eurodizel. Dosadašnja je cijena toga goriva bila 7,14 kuna po litri.

Povećava se i cijena Loživog ulja-ekstra lakog, koji će od sutra imati cijenu od 4,52 kune po litri, što je za 2,7 posto više od dosadašnjih 4,40 kuna.

Mogućnost korekcije cijena naftnih derivata regulirana je Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata, prema kojemu se prodajne cijene naftnih derivata mogu mijenjati svakih 14 dana.

Ranije zbog blagdana

Prošlog tjedna napravljena je iznimka, pa je cijeli posao odrađen ranije zbog blagdana Velike Gospe. Inače se posljednje usuglašavanje o novim cijenama radi svakog ponedjeljka, kad Ina da svoj prijedlog novih cijena, a predstavnici Ministarstva gospodarstva uz dogovor s Vladom daju konačne izračune. Katkad upravo oni "skidaju" poskupljenje koje je zatražila Ina jer se procjenjuje da bi u tom trenutku ono moglo imati niz negativnih posljedica.

To se dogodilo i prije dva tjedna, kad je na posljednjem usuglašavanju odlučeno da naftni derivati u Hrvatskoj ne poskupe onoliko koliko je predložila Ina, već je prema prijedlogu Ministarstva gospodarstva određeno manje poskupljenje. Najveći razlog viših cijena benzina i dizelskih gorivasvakako je poskupljenje sirove nafte u svijetu.

Ovih dana barel je na svjetskim burzama prešao 65 dolara, a prošloga se petka približio čak do 67 dolara, što je apsolutan rekord kad je riječ o cijeni nafte. Te se visoke svjetske cijene nafte odražavaju i na cijene nafte i derivata na sredozemnom tržištu, koje u Ini uzimaju kao temelj za izračun cijena goriva u Hrvatskoj.

Trend poskupljenja mogao bi se nastaviti jer stručnjaci predviđaju daljnji rast cijena sirove nafte u svijetu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook