Prethodni članak
Sljedeći članak

O maskama u školama još uvijek se raspravlja, najveći izazov - proboj virusa

Fuchs je između ostalog rekao da će, teoretski govoreći, morati pristupiti i tome da u izolaciju stavljaju čitav razred ili profesora, pri čemu si neće moći dozvoliti čekanje potvrde kroz 10 dana


Jutros se prvi put sastala Radna skupina za predlaganje mjera za početak nove školske i akademske godine, koju je imenovao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Nakon sastanka ministar je istaknuo kako se o obveznom nošenju maski u školama tek raspravlja. Najveći izazov za koji se radna skupina priprema je proboj virusa u škole, zbog čega će biti potrebna brza dijagnostika kako bi se razlikovao COVID-19 od drugih sezonskih respiratornih infekata, javlja HRT.

Fuchs je između ostalog rekao da će, teoretski govoreći, morati pristupiti i tome da u izolaciju stavljaju čitav razred ili profesora, pri čemu si neće moći dozvoliti čekanje potvrde kroz 10 dana. Rekao je da će morati organizirati nastavu za one koji nisu Covid pozitivni i one koji nisu pa su zbog toga morali ostati kod kuće.

Mjere za polazak u školu još uvijek se bruse, a finalne učenici i roditelji mogu očekivati do 31. kolovoza.

Namjera je da svi idu u škole i na fakultete, način je već napisan u preporukama koje postoje od svibnja ove godine i na tom tragu se nastavljaju i mjere i upute za jesen, kazala je koordinatorica radne skupine dr. Ivana Pavić Šimetin za Dnevnik u podne HTV-a.

Otkrila je naime da će se mjere na kojima radi skupina, odnosno upute za vrtiće i škole, nastaviti na dokumente koji već postoje. U to uključuju, kazala je, i 4. razred osnovne škole, kao i fakultete.

Razrađuju se međutim dodatno mjere i upute za učenike od petog razreda osnovne škole nadalje, kao i srednju školu, s obzirom na njihove specifičnosti. Razgovara se o transportu do škole, broju nastavnika, načinu na koji će odrađivati praktični rad.

Roditelje zanima i hoće li im djeca u školi morati nositi maske.

- Za učenike do 4. razreda osnovne škole smo i do sada bili na tragu da ne nose maske jer je od njih nemoguće očekivati da ih pravilno nose, a nepravilno korištenje maske može izazvati više štete nego koristi. Za fakultete smo i do sada imali napisano da se studentima preporučuje nošenje maske, i mi očekujemo upravo od naših studenata da budu ti koji će ovu naciju naučiti kako se nosi maska i da se maska mora nositi redovito u zatvorenom i javnom prostoru. Ostaje nam razmak između, od petog razreda i srednja škola. Oni imaju dovoljan razvojni kapacitet da bi mogli nositi maske, pitanje je s obzirom na buntovništvo te dobi, na koji način bi se u odnosu na to postavili, kazala je poručivši da će tu ipak još pričekati upute Svjetske zdravstvene organizacije te će pratiti situaciju u drugim zemljama.

Resorni ministar okupio je, podsjetimo, 23 stručnjaka iz različitih područja, a njihova je zadaća uskladiti dva važna prava u uvjetima pandemije.

Jedna je pravo na obrazovanje, a druga je pravo na zaštitu zdravlja, rekao je jutros uoči sastanka Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

- One ne moraju nužno biti suprotstavljene među sobom i zapravo zadaća je radne skupine da maksimalno zadovolji i jedno i drugo pravo, dodao je.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja kazala je da, ako u višim razredima osnovne i srednje škole bude bilo potrebno nositi maske, onda je sasvim sigurno da one ne bi smjele biti na teret roditelja jer će to biti značajni financijski izdatak.

- Treba svakako čuti stručnjake što misle o tome, jer u srednjim školama bi to bilo po 7-8 sati nošenja maske, dodala je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook