Prethodni članak
Sljedeći članak

O ‘STAROJ ZAGORSKOJ’: Šimunić: Pozivam da postavimo kamere; Kolar: Da je to u našoj nadležnosti, već bi to riješili


Na aktualnom satu Županijske skupštine KZŽ, vijećnik Viktor Šimunić aktualizirao je temu problema s državnom cestom D1, odnosno ‘starom zagorskom’.

-U posljednjih 10 godina imamo na toj cesti u prosjeku 27,8 sudara, 1 osoba je poginula, 4,6 osoba koje su teško ozlijeđne i 16, 2 lakše ozlijeđene… Smatram da moramo riješiti taj problem, krenuli smo u inicijativu, bilo smo na sastanku, na žalost, nije se ništa konkretno napravilo, tako da smatram da opet treba pozvati sve ljude na sastanak, da se proba taj problem trajno riješiti, a ako ne bude suradnje sa zagrebačke strane, smatram da moramo riješiti barem našu zagorsku stranu koja je kraća, oko 5 km naše ceste – rekao je Šimunić te istaknuo da su samo ove godine bila 32 sudara na toj cesti, već 5 sudara više nego lani, 10 teško ozlijeđenih i 18 lakše ozlijeđenih osoba.


-Kada izađemo van granica Hrvatske, na autoputevima svi se drže ograničenja, svi zanju da su postavljeni radari, kamere, nitko ne ‘nori’. Pozivam da mi postavimo te kamere da vidimo da li će se smanjiti broj nesreća, povećati sigurnost, neka prometni stručnjaci vele da li se negdje treba povećati brzina, negdje smanjiti, ja u to ne ulazim, ali Europi, gdje su stavljeni radari, poštuju se prometna ograničenja. Ako nas zagrebačka strana i država ne želi slušati, apeliram da mi u Zagorju probamo riješiti problem od tih 5 km. Ove godine već je bilo 8 prometnih nesreća na tih 5 km – dodao je Šimunić.

- Da je to u našoj nadležnosti, mi bi to već riješili – rekao je župan Željko Kolar, dodajući da njega prije svega zabrinjava kvaliteta tih 5 km ceste u našoj županiji, koje su u ozbiljnije lošem stanju nego dio ceste koja je u Zagrebačkoj županiji.

- Imali smo dva sastanka, i MUP – om i Zagrebačkom županijom i nadležnim minsitarstvom i Hrvatskim cestama, sa svima koji su relevantni sugovornici, da bi riješili taj problem. Načelno smo se i usuglasili što je potrebno napraviti i bilo nam je rečeno da mi čak ne trebamo sufinancirati taj dio jer oni to imaju u planu i programu. U međuvremenu, poslali smo 3 požurnice vezano za taj predmet. Ono što mi možemo napraviti je ponovno pozvati sada u 10. mjesecu sve aktere tog sastanka da ponovno vidimo što možemo. Mi smo spremni sufinancirati bilo koje rješenje koje se ponudi, a to smo rekli i na prvom sastanku – istaknuo je Kolar.

Dodao je da je interesantno da je u Sloveniji prosječna dozvoljena brzina kroz naseljena područja 20 km veća nego u Hrvatskoj, kao i na broj cesti. – Mi smo već nekoliko puta za pojedince dionice ceste išli prema nadležnim tijelima da ponovno analiziraju prometne zankove koji reguliraju brzinu prometa, jer negdje su nam prometni stručnjaci rekli da je ta cesta opasnija dok se vozi sporije nego brže. Ja nisam stručnjak za to, pa ne mogu donositi odluke o tome, međutim ako jedan dio struke kaže tako, barem možemo to razmoritii. Nastavit ćemo s tom inicijativom, ja preuzimam obavezu da u sljedećih 15 dana organiziramo opet sastanak i opet s partnerima pokušamo riješti taj problem. Nadam se idući tjedan da ćemo zbog jednog drugoh velikog projekta imati sastanak s Hrvatskim cestama, i pokušati izdogovarati da ako nije moguće u ovoj, da se u idućoj proračunskoj godini napravi sanacija tih 5 km ceste na području KZŽ jer je vidljivo oštećena – rekao je Kolar.


Vijećnik Šimunić ponovnio je da satsnaci nisu dali rezultate. – Stoga bih pozvao da mi u proračunu za sljedeću godinu planiramo sredstvaza postavljanje kamera, pa ako ne bude rezultata u roku postavljenom na tom sastanku, da Grad Oroslavje u suradnji s KZŽ postavi takvu jednu kameru. Pozivam da se unaprijed predvide sredstva u proračunu – pozvao je Šimunić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook