Prethodni članak
Sljedeći članak

[OBA VIRUSA ODJEDNOM] U Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj flurone


U Hrvatskoj je zabilježena prva osoba koja istovremeno ima i koronavirus i gripu. Potvrdila je to jutros tijekom gostovanja na HRT - u voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju prof.dr.sc. Jasmina Vraneš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo D. Andrija Štampar, piše Telegram.

-Jučer smo kod pacijentice detektirali oba virusa. Virus gripe i virus korone. To nije nepoznato da se moguće zaraziti s više patogena odjednom. Flu je na engleskom gripa pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenut će gripa, ona je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije je bilo, ali imali smo slučajeva preko ljeta - rekla je dr. Vraneš te dodala kako će se tek vidjeti kakve kliničke slike imaju pacijenti koje zahvate oba virusa.

Govoreći o pandemiji, dr. Vraneš je kazala kako se udio pozitivnih u Zagrebu povećava, ali je umirila podatkom da su rijetkost oni koji su od korone oboljeli tri puta. Onih koji su bolovali dva puta, unatoč i činjenici da su cijepljeni, kaže, ima. “Posebno ako su skloni, ako imaju neku predispoziciju, bilo bi jako važno da prime treću ‘booster’ dozu. Oni koji su cijepljeni, nakon već pet mjeseci, količina protutijela se jako smanjuje, a za neke vrste cjepiva uopće više nema protutijela”, pojasnila je.

Rekla je i kako nema šanse da se soj omikron ne proširi u Hrvatskoj, no zasada se on sveo na kontakte i putovanja.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook