Prethodni članak
Sljedeći članak

Obavijest poljoprivrednicima: Pravilnik o Upisniku trgovaca voćem i povrćem

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donijelo je pravilnik o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrće


Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donijelo je pravilnik o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. U Upisnik trgovaca voćem i povrćem moraju biti upisani svi trgovci koji stavljaju na tržište svježe voće i povrće.

Trgovcem se smatra bilo koja pravna ili fizička osoba, odnosno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje posjeduje svježe voće i povrće i prodaje ga na bilo koji način. Pod tržištem se podrazumijeva svaka prodaja voća ili povrća, dakle putem prodavaonica (na veliko i malo), štandovi, klupe, pokretna prodaja, sajmovi, izložbe, prodaja u vlastitom dvorištu ili prodaja internetom.

Potrebna dokumentacija za OPG-a sadrži Zahtjev za upis u upisnik trgovaca voćem i povrćem, biljeg od 70 kuna i kopija rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

U Upisnik trgovaca voćem i povrćem potrebno se upisati najkasnije do 31. prosinca 2010. godine.

Obavještavaju se sva komercijalna poljoprivredna gospodarstva, da su prema Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja (NN 70/50) i Pravilnika o uputama kojih su se obvezni pridržavati korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi EVIDENCIJSKI LIST O UPORABI SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA.

Evidencija se mora voditi o upotrebi sredstava za zaštitu bilja u zaštićenom prostoru i na otvorenom, po parcelama i kulturama koje se uzgajaju. Evidencije se moraju čuvati najmanje 5 godina. Kontrolu vrši poljoprivredna inspekcija.

Za detaljnije informacije možete se obratiti na brojeve Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (Zabok 249 045 ili 222 380, Zlatar 462 607, Klanjec 550 470, Krapina 371 914, Donja Stubica 286 126, Pregrada 377 802).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook